StoryEditorOCM
Slatkomali detalji

Splićanka peče pitu pjenastu poput oblaka: ovaj sastojak koru čini prhkom, a i evo u čemu je tajna tako finog nadjeva

Piše T. S. M.
21. listopada 2024. - 08:10

Svaka čast tortama i raskošnim slasticama s puno krema i tisuću slojeva, ali ponekad se jednostavno zaželimo dobrih, jednostavnih, starinskih kolača. Razmišljate li poput nas, svidjet će vam se recept koji smo dobili u zaljubljenice u kuhanje iza profila Moj lipi vrtlić.

Splićanka na čijem Instagramu uvijek nađemo inspiraciju za fina slatka, ali i slana jela, otkrila nam je kako priprema pitu s prhkim tijestom i nadjevom koji samo onako izdaleka izgleda kao klasičan nadjev za slatku pitu sa sirom. U ovom se slučaju, zapravo, radi o skuti i grizu.

Ono što ovu pitu čini boljom od drugih su prave kombinacije sastojaka: kore su osobito prhke zahvaljujući kiselom vrhnju, dok nadjevu posebno nježnu, gotovo pjenastu teksturu daje snijeg od bjelanjaka. 

image
Privatni album

Prhka pita sa skutom

Sastojci:

400 g glatkog brašna
150 g maslaca
2 žlice kiselog vrhnja
3 jaja L
100 g šećera
korica od polovice limuna
1/2 praška za pecivo
prstohvat soli

Nadjev:

2 žlice griza
400 g skute
80 g šećera u prahu
1 žlica soka od limuna
1 žličica esencije vanilije

Priprema:

Za kore nekoliko minuta miksajte omekšali maslac, žumanjke, šećer, sol i koricu limuna, a zatim im dodajte kiselo vrhnje i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Kratko promiješajte pa tijesto pospremite u hladnjak na oko sat vremena.

Za nadjev miksajte bjelanjke sa šećerom u prahu i sokom od limuna. Kad dobijete čvrst i gust snijeg, ručno miješajući dodajte skutu, griz i esenciju vanilije.

Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela, jedan dio razvaljajte između dvaju papira za pečenje pa ga stavite na dno lima za pečenje. Drugi dio tijesta razvaljajte i narežite na trake.

Na donju koru stavite nadjev, po nedjevu rasporedite trake od tijesta preklapajući ih u mrežu.

Pecite pitu oko pola sata na 175 stupnjeva Celzija, kad se malo ohladi pospite je šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2024 08:12