StoryEditorOCM
HranaUkusni kajzeršmarn

Pripremite jednostavnu slasticu i u mislima ovo popodne otputujte u bečku kavanu

Piše Vana Babić/JL
24. veljače 2021. - 12:47

Kad epidemiološki uvjeti budu povoljniji, probajte kajzeršmarn u bečkom Cafe Centralu, a do tada je jutarnji.hr otkrio kako ga napraviti kod kuće.

Mnogo je priča koje prate nastanak carskog drobljenca odnosno kajzeršmarna, a sve uključuju cara Franje Josipa kao jednog od protagonista. Legenda kaže kako je cara Franju Josipa I na jednom od njegovih putovanja zateklo veliko nevrijeme te je morao potražiti sklonište. Igrom slučaja bila je to kuća neke nepoznate seoske djevojke koja mu je ponudila Holzfällerschmarrn (u prijevodu šmarn za drvosječe). Kako se ipak radilo o caru dodatno ga je obogatila i tako je nastao carski drobljenac. Druga priča pretpostavlja da je neki dvorski kuhar pogriješio u izradi palačinki. Kako bi spasio "nered" odlučio je dodati grožđice i trešnje, te posuti sv...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. studeni 2024 22:27