StoryEditor
HranaJEDNOSTAVNO, A PREUKUSNO

Po točno ovom receptu Talijanke je generacijama spravljaju: ispecite je za večeru, sve sastojke sigurno već imate već doma, svratite samo u dućan po kesicu ružmarina

18. prosinca 2019. - 19:45

Tradicionalna talijanska pogača pravi je primjer mediteranske kuhinje, koja u svom sastavu objedinjuje maslinovo ulje, ružmarin i krupnu morsku sol. A toga barem u dalmatinskim domovima ne manjka...

Donosimo vam recept za focacciu, po kojemu je generacijama spravljaju talijanske žene.

Prilikom njezine izrade važan korak je premazivanje maslinovim uljem, a preporučuje se i korištenje svježeg ružmarina.

SASTOJCI:
 

TIJESTO

500 g glatkog brašna

jedna vrećica instant kvasca

dvije žličice soli

7 g šećera

300 ml mlake vode

50 ml maslinova ulja

PREMAZ

100 ml maslinova ulja

dva prstohvata krupne morske soli

dvije grančice ružmarina

PRIPREMA:

U posudi drvenom kuhačom izmiješajte brašno, kvasac, sol i šećer. U mlaku vodu ulijte maslinovo ulje, pa tu mješavinu ulijte u posudu s brašnom i drvenom kuhačom sjedinite sastojke. Kad su se svi sastojci povezali, prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu podlogu i zamijesite ga.

Posudu u kojoj će se dizati tijesto premažite maslinovim uljem. Tijesto formirajte u kuglu, stavite ga u nauljenu posudu, premažite maslinovim uljem i prekrijte posudu prozirnom folijom. Ostavite na toplom da se tijesto udvostruči.

Veliki pleh za pečenje (onaj koji dobijete s pećnicom) premažite maslinovim uljem, prebacite u njega tijesto i razvucite ga tako da prekrije cijeli pleh.

Prstima ili drškom kuhače napravite udubine u tijestu (neka budu ravnomjerne), premažite ga maslinovim uljem i ponovno prekrijte prozirnom folijom. Neka miruje sat vremena.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Tijesto pospite krupnom morskom soli, a u svaku udubinu ubodite nekoliko listića ružmarina. Focacciu pecite 30-ak minuta, dok joj ne porumeni korica.

SAVJET:

Tijesto ćete najbolje zamijesiti ako ga razvučete prema krajevima, a potom brzim pokretima vratite natrag i preklopite.

Ponovite istu radnju više puta, sve dok vam tijesto ne postane podatno pod rukama.

Ako vam se bude lijepilo za prste, dodajte još malo brašna i nastavite mijesiti sve dok ne postane elastično.

Top dodaci

- Na focacciu možete dodati zelene ili crne masline, kapare, rajčice, češnjak, mozzarellu narezanu na kockice, začine po želji (bosiljak, kadulja, mažuran) i slično.


- Ako želite obogatiti okus tijesta, posegnite i za sušenim rajčicama, kapulom, nekim tvrđim ribanim sirom...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2022 08:21