
Ako ste se zaželjeli konkretnijeg jela "na žlicu", ovaj recept koji donosi Dobra hrana je kao stvoren za obrok iza kojega vam ne treba glavno jelo.
Priprema: 20 minuta
Kuhanje: 30 minuta
Količina: 4 porcije
SASTOJCI:
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
1 manja glavica cvjetače
2 šake šampinjona
2 grančice timijana
povrtni temeljac ili voda
sol i papar
4-5 kriški starog kruha
1 žličica senfa
1 šaka ribanog aromatičnijeg sira po želji
1 žlica maslaca
ulje
PRIPREMA:
U dubljoj posudi zagrijte maslac i žličicu ulja. Na to dodajte sitno sjeckani luk, pustite da se zažuti pa dodajte i protisnuti češnjak. Ubacite očišćenu cvjetaču, pirjajte 2-3 minute pa dodajte očišćene šampinjone. Pirjajte dvije minute, a zatim dodajte timijan, sol i papar. Dodajte temeljac ili vodu toliko da prekrije sastojke i kuhajte dok sve ne omekša. Za to vrijeme stari kruh nasjeckajte na kockice. U većoj posudi pomiješajte 2-3 žlice maslinova ulja, jednu žličicu senfa i ribani sir po želji. Ubacite kockice kruha i sve dobro promiješajte. Prebacite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje i pecite na 200 stupnjeva 10-ak minuta. Kad je povrće omekšalo, miksajte ga štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu juhu. Poslužite je uz pečeni kruh.