
Znate one muke kad vam se baš jede nešto kruhasto, a kruha ni za lijek. Pa dok se smislite da li vam se poći do pekare, dođe već kasna ura i pekara je zatvorila. Pa se premišljate bi li možda napravili kruh, a onda shvatite da vam se ne da, da nemate kvasca ili da vam je tlaka paliti pećnicu po vrućini. A možda ste negdje na odmoru, daleko od pekara, trgovina i pećnica (svejedno, blago vam se).
Nemote se predati, rješenje postoji, a stiže nam iz indijske kuhinje. Riječ je o chapati ili roti pogačicama, za koje vam trebaju samo brašno, voda i malo ulja. Peku se na tavi, a savršeno pašu uz paštete i namaze svih vrsta, možete ih koristiti umjesto wrapa za tortille, a fine su i same, s par kapi maslinovog ulja i kojim zrncem soli. Sjetite se ovog recepta idući put kad budete radili gradele, jer se na njima mogu 'dovršiti' kako bi dobile posebnu aromu.
Možete koristiti obično, bijelo brašno, kao i integralno, a posebno su ukusne od mješavine pšeničnog (ili pirovog) i slanutkovog. Mogu se raditi i od čistog slanutkovog brašna, u tom slučaju imat će puno proteina, a malo ugljikohidrata, što ih čini idealnima za sve koji su na dijeti.
Evo recepta.
Chapati pogačice
200 grama brašna
½ žličice soli
malo vode
malo ulja
Brašnu dodajte vodu i ulje pa umijesite glatko, elastično tijesto. Poklopite krpom i pustite da odleži barem 1 sat, ali ako ste u žurbi ovaj korak možete preskočiti (samo što pogačice neće biti jednako mekane). Ako vam se čini da vam je 'izašlo' previše tijesta, dio možete ostaviti u hladnjaku do sutra, preksutra, omotano plastičnom folijom.
Tijesto podijelite u kuglice i razvaljajte ih na dobro pobrašnjenoj površini. Pecite na tavi na srednje jakoj vatri. U nekim receptima koristi se suha, u drugima lagano premazana uljem, odlučite sami što vam više odgovara. a
Chapati je pečen kad se pojave mjehurići. Za poseban gušt uhvatite ih hvataljkama i pecite još kratko na otvorenom plamenu (na pravoj vatri ili na plinu), da se napuhnu. Pokapajte ih s malo maslinovog ulja ili ghee maslaca i uživajte. Preostale pečene chapatije možete spremiti u dobro zatvorenu posudu i pojesti kroz dan-dva.