
Posebnost mesne štruce je jednostavnost pripreme, a može se naći i u svečanom izdanju poslužena uz umak od jogurta i češnjaka. Mesnu štrucu obožavamo, a donosimo recept s dodatkom lisnatog tijesta, piše Coolinarika. Ova mesna štruca uglavnom ne ispada svima vizualno ista jer prilikom isprepletanja krajeva tijesta svatko to radi na neki svoj način.
SVEČANA MESNA ŠTRUCA
SASTOJCI:
1 svitak pravokutnog lisnatog tijesta
600 g mljevene svinjetine
1 luk (80 g)
3 žlice maslinova ulja
1 stapka celera
1 jabuka
1 žlica nasjeckanog peršina
1 žumanjak
2 žličica Vegete
¼ žličice Vegeta Maestro Majčina dušice
Vegeta Maestro mljeveni crni papar
sol
2 žlice mlijeka
ZA UMAK:
200 ml čvrstog jogurta
1 češanj češnjaka
malo nasjeckanog svježeg peršina
sol
Vegeta Maestro Crni papar
PRIPREMA:
1. Na zagrijano maslinovo ulje stavite sitno narezani luk i popecite da postane staklast. Dodajte na ploške narezanu stapku celera, kratko popecite pa dodajte jabuku narezanu na kockice. Nakon nekoliko minuta maknite s vatre da se malo ohladi.
2. U posudu stavite mljeveno meso, malo posolite, popaprite, dodajte žumanjak, peršin, majčinu dušicu i Vegetu te dobro izmiješajte. Zatim dodajte pripremljenu smjesu s lukom i jabukom. Sve dobro promiješajte i od smjese formirajte valjak.
3. Na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje stavite lisnato tijesto. Pomoću noža (nož za pizzu) zarežite tijesto da dobijete trake (1-2 cm ) širine pritom srednji dio ostavite cijeli. Na taj dio položite mesnu štrucu, savijte krajeve tijesta i isprepletite čineći rešetku.
4. Premažite tijesto mlijekom i stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i pecite 30 minuta.
POSLUŽIVANJE
Poslužite mesnu štrucu sa umakom i salatom po želji.
SAVJET
Nakon 15 minuta pečenja kuhinjskim papirom uklonite tekućinu koju je pustila štruca da se može bolje zapeći.