StoryEditor
HranaOstajemo doma

Konačno otkriven recept za najpoznatije mesne okruglice na svijetu: za sve koji su se doma zaželjeli ukusnog zalogaja u bijelom umaku, evo načina

Piše J. V.
20. travnja 2020. - 20:10

Malo koji obrok uživa toliko popularnosti na društvenim mrežama poput mesnih okruglica, točnije, onih koje u svojim prostorima servira Ikea. Pariraju hamburgerima i pizzama najpoznatijih lanaca brze hrane na svijetu, pa ne čudi što je recept dosad bio toliko tražen. Godinama su kupci, ali i oni koji bi svraćali u Ikeu samo na zalogajčić pokušavali odgonetnuti što je to što čini njihove okruglice tako neodoljivima.

Umak? Neki začin? Meso?

Više ne moraju mozgati. S obzirom da cijeli svijet uglavnom stoji u kućama, sigurnosti radi, ako im posao to dozvoljava, Ikea je na svojim stranicama podijelila originalni recept.

Odlučili su svoje vjerne obožavatelje razveseliti i dati im priliku da obrok rekreiraju doma, piše Evening Standard.

Recept se sastoji od samo šest koraka i osam sastojaka. Zapravo, osam za same okruglice i osam za bijeli umak koji im daje specifičan okus.

- Znamo da mnogim našim kupcima i posjetiteljima nedostaju naše mesne okruglice, pa smo odlučili podijeliti recept za kućnu alternativu od sastojaka koje je lako nabaviti. Nadamo se da će mnogima poslužiti kao inspiracija u kuhinji, objasnila je odluku Lorena Lourido, Ikeina menadžerica za hranu u Velikoj Britaniji.

Sastojci (za 4 osobe):

Okruglice

- 500 g mljevene govedine

- 250 g mljevene svinjetine

- 1 kapula, sitno narezana

- 1 režanj češnjaka, sitno narezan ili protisnut

- 100 g krušnih mrvica

- 1 jaje

- 5 žlica mlijeka

- sol, papar

Umak

- malo ulja

- 40 g maslaca

- 40 g brašna

- 150 mL povrtnog temeljca

- 150 mL goveđeg temeljca

- 150 mL punomasnog vrhnja za kuhanje

- 2 čajne žličice soja sosa

- 1 žlica senfa

Priprema:

Okruglice

1. Pomiješajte mljevena mesa prstima, dodajte kapulu, luk, mrvice i jaje te nastavite miješati. Na kraju dodajte mlijeko i začinite.

2. Smjesu oblikujte u male, okrugle loptice. Ostavite na čistom pladnju, stavite u hladnjak i držite tamo dva sata (ovo će pomoći da im se zadrži oblik dok se budu kuhale).

3. Zagrijte ulje na tavi. Kad se ugrije, na nju stavljajte okruglice i okrećite dok ne postanu smeđe sa svih strana.

4. Nakon toga ih stavite u vatrostalnu posudu i pecite na 180 stupnjeva 30 minuta.

Umak

1. Otopite na tavi maslac, dodajte mu brašno i miješajte dvije minute. Dodajte temeljce i nastavite miješati. Potom dodajte i vrhnje za kuhanje, soja sos i senf. Pustite da se umak zgusne.

2. Servirajte okruglice na pire krumpiru i polijte umakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2022 23:30