StoryEditor
HranaVažnost prehrane

‘Kemijsku tvornicu‘ u organizmu valja znati očuvati a ovih sedam namirnica u tome će vam pomoći. Baš ova spiza najviše koristi-jetri

Piše Javorka Luetić
16. rujna 2020. - 21:40

Jetra obavlja mnoge važne funkcije u našem tijelu. Između ostalog, tamo se formiraju proteini, kolesterol i žuč, a jetra pohranjuje vitamine, minerale i ugljikohidrate ili glukozu.

Ipak, najvažnija funkcija jetre je detoksikacija tijela, jer ova mala, ali u našem tijelu najveća, kemijska tvornica može razgraditi razne štetne tvari, uključujući alkohol, sastojke određenih lijekova i nusproizvode metabolizma... Međutim, budući da pretjerani unos problematičnih tvari koje treba filtrirati može brzo preopteretiti jetru, važno je pokušati to spriječiti dok ne bude prekasno. Pored različitih prirodnih metoda detoksikacije jetre, važno je obratiti pažnju i na hranu koju konzumiramo, jer su određene namirnice posebno korisne za našu jetru.

Grejp
Grejp sadrži puno antioksidanata koji pružaju prirodnu zaštitu jetri. Posebno su važni antioksidanti koji se nazivaju naringenin i naringin. Antioksidansi u grejpu mogu također smanjiti rizik od fibroze jetre, opasne bolesti koju karakterizira pretjerano nakupljanje vezivnog tkiva. Obično se problemi razvijaju u kroničnu upalu. Naringenin je također važan jer može smanjiti količinu masti u jetri i povećati količinu enzima koji dodatno pridonose bržem sagorijevanju masti. Sve to, naravno, može spriječiti tzv. bolest masne jetre. U slučaju naringina, poseban naglasak treba staviti na njegovu sposobnost neutralizacije negativnih učinaka alkohola na organizam. Dakle, preporuka je redovito jesti grejpfrut ili piti sok od grejpa, jer tako možemo učiniti nešto korisno za svoju jetru.

Borovnice i brusnice
Borovnice i brusnice sadrže antocijane, antioksidanse koji bobicama daju karakterističnu modru boju. One imaju mnoge korisne učinke na naše ukupno zdravlje. Među ostalim, bobičasto voće, posebno borovnice i brusnice, vrlo su korisne za jetru. Redovita konzumacija borovnica ili brusnica može u velikoj mjeri smanjiti rizik od oštećenja jetre. Borovnice mogu poboljšati imunološki odgovor stanica i povećati broj enzima koji djeluju kao antioksidansi. Neka istraživanja pokazuju i da antioksidansi koji se nalaze u bobicama mogu usporiti ili čak inhibirati nastanak lezija i fibroze. Za ekstrakt borovnice se čak kaže da inhibira rast stanica raka u jetri.

Grožđe
Tamnije sorte grožđa sadrže jako puno resveratrola, koji je poznat po raznim zdravstvenim prednostima, a ta je supstancija izuzetno korisna za jetru. Između ostalog, resveratrol može ublažiti upalu, spriječiti ozljede i povećati količinu antioksidansa. Ekstrakt sjemenki grožđa koristan je za poboljšanje rada jetre jer troši vrlo visoku koncentraciju korisnih tvari koje se inače nalaze u grožđu. Naravno, redovita konzumacija grožđa i pijenje soka od grožđa također može pomoći.

Bodljikava kruška (indijska smokva)
Iako je drugi naziv za bodljikavu krušku indijska smokva, zapravo je riječ o jestivom voću jedne vrste kaktusa iz kojeg se može pripremiti i sok. Bodljikava kruška već je dugo vremena poznata u tradicionalnoj medicini kao prirodan lijek za čireve, jer potiče zacjeljivanje rana, prevladavanje umora i problema s jetrom. Njezinu učinkovitost potvrđuju i moderne kliničke studije. Pripravke od bodljikave kruške posebno je preporučljivo piti prije konzumiranja alkohola, jer se time sprječavaju veće upale i pomaže u rasterećenju jetre i bržoj detoksikaciji tijela. Ekstrakt bodljikave kruške može također pomoći u uravnoteženju razine enzima i kolesterola i spriječiti negativne učinke pesticida na jetru.

Sok od cikle
Sok od cikle smatra se izvrsnim izvorom nitrata i antioksidansa koji se nazivaju betalaini, a koji mogu smanjiti oksidacijski stres i ublažiti upalu u jetri. Uz to, konzumiranjem soka od cikle povećava se količina enzima koji sudjeluju u prirodnoj detoksikaciji jetre. No, konzumiranje ovog soka nije korisno samo za našu jetru, već i za mnoge druge organe našeg organizma, a osobito za kardiovaskularni sustav.

Kupusnjače
Povrće iz obitelji kupusnjača, kao što su prokulice ili brokula, također pomaže povećati količinu korisnih enzima u jetri. Istraživanja pokazuju da ekstrakt brokule može biti od velike koristi pacijentima s masnom jetrom i može čak smanjiti rizik od zatajenja jetre.

Maslinovo ulje
Jedno od najboljih ulja za jetru je maslinovo ulje, koje sadrži uglavnom zdrave masti. Konzumiranje maslinova ulja može pomoći i kod masne jetre koja nije uzrokovana alkoholom. Maslinovo ulje sprječava prekomjerno nakupljanje masti u jetri i ubrzava protok krvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. veljača 2021 03:49