
Problemi s kilažom muče brojne ljude jer pod utjecajem stresa mnogi previše jedu. Nude se različite dijete, koje znaju biti teške i imati negativnih efekata, a svaka nova dočekuje se s velikom pažnjom.
Stručnjak za regenerativnu medicinu dr. Vicente Mera izišao je s dijetom koja se bazira na prehtambenim i životnim navikama stanovništva japanske skupine otoka Okinawa koja ima iznadprosječno velik broj stogodišnjaka.
Dijeta se zove Hara Hachi Bu i znači "osebujna restrikcija kalorija", a dr. Mera tvrdi da ona garantira održavanje zdrave tjelesne težine te bolji i duži život.
"Možete jesti dok niste gladni ili dok ste pomalo gladni, kao što rade Japanci. U želudac ne stavljajte više od 80 posto hrane koju može primiti, a jedite ono što želite pojesti. Napustite stol osjećajući se lagano gladni. Ta jednostavna i učinkovita formula omogućuje držanje unosa kalorija pod kontrolom", rekao je dr. Mera preporučujući ovu metodu onima s viškom kilograma, kao i onima što žele održati trenutnu kilažu, piše Tportal.
Stručnjak za regenerativnu medicinu za zapadnjake ima još jedno praktično rješenje za pridržavanje dijete. Budući da uz glavni obrok često jedemo predjelo i desert, a svaki ima oko 20 posto kalorija, odricanjem od jednoga od njih, doći ćemo na 80 posto.
Dr. Vicente Mera ponudio je i pet orijentalnih namirnica koje pomažu u gubitku kilograma. To je tradicionalni japanski začin miso, koji potiče probavu i utječe na starenje; liči, azijska trešnja s dvostruko više vitamina C od citrusa i izraženim učinkom na mladolikost kože; umeboshi šljiva, japanski kiseli krastavac koji daje energiju i regulira loš kolesterol; azuki, japanska mahunarka koja pruža brz osjećaj sitosti i sadrži visok udio vlakana te kombu alge, bogate vlaknima i antioksidativnim svojstvima, piše Tportal.
Dakle, Hara Hachi Bu dijeta ovjerena je u dugovječnosti žitelja otoka Okinawe i ne donosi kratkoročno, nego cjeloživotno rješenje i promjenu vrste namirnica, kao i stila života. Vrijedilo bi probati.