StoryEditor
HranaPRIPAZITE I UŽIVAJTE

Izluđeni ste ponudom ulja, a nemate pojma koje čemu služi? Ovaj precizni vodič otkriva s čim je najzdravije frigati te što nikad više za štednjakom ne biste smjeli raditi

Piše J. V.
19. studenog 2019. - 21:48

U pokušajima da svoje kulinarske sposobnosti dovedete do savršenstva, vjerojatno ste naišli na priličan broj oprečnih informacija kad su u pitanju ulja.

Jesu li "zdrava" ili ne, koja su za prženje, a koja za salate, postoji li neko koje je idealno za sve? Pitanja se množe, lako je zbuniti se u količini informacija, a još lakše u ponudi u trgovinama.

Ona kao da je svake godine sve veća, a uobičajenim pakiranjima pridružila su se odnedavno ulja u spreju, čvrsto kokosovo, pa i egzotično avokadovo ulje.

Dok ono suncokretovo možemo pronaći u većini današnjih kućanstava u Hrvatskoj, kao i neizostavno maslinovo u čija se ljekovita svojstva kunu ne samo oni sretnici koji imaju svoje domaće, već je to gotovo ušlo u tradiciju, brojna druga ulja dostupna danas u trgovinama mogu biti podjednako zdrava i iskoristiva, pa i jeftinija od maslinovog.

A iako bi se doista, u svjetlu posljednjih istraživanja o mediteranskoj prehrani, maslinovo ulje, ono ekstradjevičansko, trebalo naći u kuhinjskim ormarićima onih koji se trude zdravo hraniti, uvijek možete, raznovrsnosti radi, u prehranu uključiti i neka od drugih ulja, piše Self.

Uz to, maslinovo ulje nije baš uvijek najbolja opcija - neka od ovih pogodnija su za pečenje, druga za kuhanje, treća za prženje...

Izdvajamo 10 vrsta koje predstavljaju najzdravije opcije, a i njihovu namjenu u kuhinji - ekstremno je važno, naime, da njihova svojstva kuhanjem očuvate, a ne da ih uništite pretjeranim zagrijavanjem.

Odluku bazirajte zato na njihovoj točke dimljenja, savjetuje nutricionistkinja Elizabeth Ann Shaw. Riječ je o temperaturi na kojoj se ulje počinje dimiti opuštajući kancerogene u zrak i slobodne radikale u ulje.

Prženje

Kad je prženje u pitanju, birajte ulja sa što višom točkom dimljenja. Pazite i da je ulje neutralnog okusa, stoga izbjegavajte kokosovo s mirisom koje je po tom pitanju najintenzivnije.

Ulja koja su pogdna za prženje obično imaju točku dimljenja poviše 190 stupnjeva Celzijevih, a to su: kanolino ulje (uljane repice), čisto maslinovo ulje, avokadovo ulje, biljna ulja, ulje šafranike, ulje kikirikija. 

Pečenje

Ako tražite savršeno ulje za pečenje, vodite se istim principom. Težite neutralnosti, pa su u igri ponovno kanolino ulje i ostala biljna, no ukoliko se radi o kolaču savršeno može poslužiti i blago kokosovo ulje.

Dinstanje

Za dinstanje je najbolje izabrati ulje s nižom točkom dimljenja, ali punoga okusa. Tu u igru uskače ekstradjevičansko maslinovo ulje, ulje kikirikija, ali i ulje sezama.

Za dresinge

Ako radite preljev za salatu ili tražite opciju koja će dodati miris i okus vašemu jelu, odlične su opcije ekstradjevičansko maslinovo ulje i laneno ulje koje treba držati u hladnjaku.

1. Ekstradjevičansko maslinovo ulje

Ova vrsta ulja visoka je u mononezasićenim masnim kiselinama i svakako jedna od najzdravijih opcija kad je ova vrsta namirnica u pitanju. No to ne znači mnogo u kalorijskom pogledu, maslinovo ulje ima podjednako kalorija kao i ostala.

Najbolje za: dinstanje i polijevanje po hrani (dresinge salatama, ribljim jelima)

Nije preporučljivo za: prženje i pečenje iznad 190 stupnjeva

Podiže imunitet, ali i grudi, eliksir je mladosti, a najbolje ga je piti na prazan želudac; ovo nutritivno blago imate u kuhinjskim policama, koristite ga

2. Biljno ulje - suncokretovo

Radi se o prerađenom ulju, masnoći koja se dimi na 238 stupnjeva Celzijevih. Dobro je za pripremu na visokim temperaturama, ali ne preporučuje se za preljeve i dinstanja. Nije najzdravija opcija, ali u umjerenim količinama prihvatljivo je koristiti ga u kuhinji. 

Najbolje za: prženje i pečenje

Nije preporučljivo za: dinstanje i dresinge

3. Kokosovo ulje

Iako je njegova primjena u beauty industriji posljednjih godina, brojni stručnjaci dvoje o njegovim svojstvima - kokosovo ulje, tvrdi liječnica  Lisa R. Young za Self, nije "čudotvorno" kako se jedno vrijeme pisalo. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NATURAL&ORGANIC ONLINE STORE (@marydee_natural) on

'Kokosovo ulje je čisti otrov!': znanstvenica svojim govorom izazvala šok u svijetu, evo koju omraženu namirnicu preporuča umjesto ove

Prema nekim izračunima, kokosovo ulje moglo bi biti podjednako zdravo kao maslo. Ne trebate ga izbaciti iz menija, kažu nutricionisti, samo biste trebali ograničiti njegovu primjenu na onu koje imaju ostala ulja u vašoj prehrani.

Najbolje za: pečenje

Nije preporučljivo za: prženje

4. Laneno ulje

Ovo ulje bogato je omega-3 masnim kiselinama, stoga biste trebali razmisliti o tome da ga uvrstite u prehranu ukoliko ne jedete obilne količine masne ribe. Brzo oksidira, stoga ga je potrebno čuvati u hladnjaku. Preporučuje se njegovo korištenje u salatama i gotovim jelima kao preljev (primjerice u humusu). Kupujte ga u malim količinama i potrošite brzo nakon otvaranja, čuvajte, ako ne u hladnjaku, onda u najmračnijem kutku u kuhinji. 

Najbolje za: preljeve i dresinge

Ne preporučuje se za: kuhanje, pečenje, prženje

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CANADIAN NATURALS (@canadiannaturalspetfoods) on

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. ožujak 2021 17:16