StoryEditor
HranaKONTAMINACIJA

Iako većina zna da se s hranom mora pažljivo rukovati kako bi se spriječila bolest, ove dvije namirnice mnogi zanemare. Evo par važnih preporuka

Piše M.P.
3. siječnja 2022. - 12:59
Gotovo se 48 milijuna ljudi svake godine u SAD-u razboli od hrane kontaminirane štetnim klicamaCaia Image/science Photo Library/AFP

Iako većina ljudi zna kako se sa životinjskim proizvodima mora pažljivo rukovati da bi se spriječila bolest, voće i povrće također može biti krivac za izbijanje bolesti koje se prenose hranom. Posljednjih godina u Sjedinjenim Državama zabilježeno je nekoliko velikih izbijanja bolesti uzrokovanih kontaminiranim voćem i povrćem – uključujući špinat, dinju, rajčicu i zelenu salatu. Federalni zdravstveni dužnosnici procjenjuju da se gotovo 48 milijuna ljudi svake godine u SAD-u razboli od hrane kontaminirane štetnim klicama, a neki od uzroka mogli bi vas iznenaditi.

Glenda Lewis, stručnjakinja za bolesti koje se prenose hranom iz Uprave za hranu i lijekove, kaže da se svježi proizvodi mogu kontaminirati na mnogo načina. Tijekom faze uzgoja proizvodi mogu biti kontaminirani životinjama, štetnim tvarima u tlu ili vodi i lošom higijenom među radnicima. Nakon berbe, proizvodi prolaze kroz mnoge ruke, povećavajući rizik od kontaminacije. Kontaminacija se može dogoditi čak i nakon što su proizvodi kupljeni, tijekom pripreme hrane ili zbog neadekvatnog skladištenja.

image
I kelj treba oprati
Sara Monika/AFP

Ako je moguće, odaberete proizvode koji nisu nagnječeni ili oštećeni i pobrinite se da se prethodno izrezani proizvodi – kao što su vrećice salate ili kriške lubenice – ohlade ili na ledu u trgovini ili kod kuće. Osim toga, slijedite ove preporuke:

- prije i nakon pripreme svježih proizvoda perite ruke toplom vodom i sapunom 20 sekundi

- ako dođe do oštećenja ili modrica prije jela ili rukovanja, odrežite oštećena ili natučena područja prije pripreme ili jela

- isperite proizvode prije nego što ih ogulite, kako se prljavština i bakterije ne bi prenijele s noža na voće ili povrće

- nježno trljajte proizvode držeći ih pod običnom tekućom vodom. Nema potrebe za korištenjem sapuna ili sredstva za pranje proizvoda

- koristite čistu četku za povrće za ribanje čvrstih proizvoda, kao što su dinje i krastavci

- sušite proizvode čistom krpom ili papirnatim ručnikom kako biste dodatno smanjili prisutnost bakterija

- uklonite vanjske listove glavice zelene salate ili kupusa

Lewis kaže kako bi potrošači trebali čuvati sve kvarljive proizvode obavezno u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2022 01:45