StoryEditorOCM
HranaLondoneri

Iako ne spadaju u sasvim jednostavne recepte nisu ni prezahtjevni, evo kako napraviti jedan od najčešćih božićnih kolača

Piše MOZAIK SD
16. prosinca 2022. - 19:01

Ako postoji neka slastica koja bi se mogla nazvati klasičnim božićnim kolačićem, onda su to sigurno londoneri. 

Nije teško pogoditi zašto, jer ovi se kolačići sastoje od samih provjerenih sastojaka. Kombinacija čokoladnog nadjeva i sloja marmelade pravo je oduševljenje, a sve skupa s ukusnim prhkim tijestom i nasjeckanim orasima savršeno se slaže u svakom zalogaju, piše recepttura.com.

Kombinacija čokoladnog nadjeva i sloja marmelade pravo je oduševljenje, a sve skupa s ukusnim prhkim tijestom i nasjeckanim orasima savršeno se slaže u svakom zalogaju ukusnih londonera.

Iako ne spadaju u sasvim jednostavne recepte nisu niti prezahtjevni, a prhko tijesto ne treba se razvaljavati nego pomoću gladilice jednostavno i brzo poslagati u protvanu.

Sastojci:

Tijesto:

100 g maslaca

200 g brašna

3 žumanjka

40 g šećera

malo soli

pola vrećice praška za pecivo

1 žlica vrhnja

Nadjev:

3 bjelanjka

200 g samljevenih oraha

150 g šećera

50 g čokolade za jelo i kuhanje

1 vanilin šećer

ribana korica limuna

120 g marmelade od marelica

Posipavanje:

100 g narezanih oraha

Upute:

Pomiješati brašno i maslac da se dobije grudičasto tijesto.

Dodati šećer i dobro ga izmiješati.

Ubaciti prašak za pecivo i posoliti.

Ponovo dobro izmiješati.

U smjesu dodati žumanjke i umijesiti ih.

Na kraju ubaciti vrhnje i izmiješati da se dobije glatko tijesto.

Tijesto ostaviti u frižideru pola sata da se odmori.

Napraviti snijeg od bjelanjaka.

Dodati mljevene orahe i ručno ih promiješati.

Ubaciti šećer i promiješati.

Limun oprati i naribati koricu te ubaciti u smjesu.

Dodati i vanilin šećer.

Na pari otopiti čokoladu, kratko prohladiti i dodati u nadjev.

Smjesu dobro izmiješati.

Na dasci narezati orahe.

Posudu za pečenje namastiti i pobrašniti.

Izvaditi iz frižidera tijesto i rasporediti ga po dnu posude za pečenje.

Po njemu rasporediti marmeladu od marelice, te nadjev.

Dobro ga zagladiti do rubova.

U bogatom sloju preko nadjeva rasporediti narezane orahe.

Kolač se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta.

Nakon 10-ak minuta hlađenja kolač narezati na manje komade, piše recepttura.com.

Ohladite ih na sobnoj temperaturi i uživajte!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 22:52