Kremšnita ili po južnjačku "krempita" službeno je postala zaštićeno, nematerijalno kulturno dobro, ali samo ona samoborska i samo u dvije tamošnje radnje: u slastičarni "U prolazu" i kavani "Livadić".
Kolač od lisnatog tijesta i kreme od tučenih jaja poznata je pod raznim nazivima u srednjevropskim zemljama - njemački su "cremeschnitte" - kao i po Mediteranu, ali u Hrvatskoj je najpopularnija upravo u Samoboru.
Njihov slastičar Đuro Lukačić, koji je živio od 1909. do 1996., istražio je recepte poznatih zagrebačkih slastičara i 1926. osmislio svoj recept za slastičarnu na samoborskom trgu, koju je vodio njegov brat Marko.
Samoborci su počeli nedjeljom nakon ručka dolaziti na kremšnite, pa su ih otkrili zagrebački izletnici i planinari i – legenda je stvorena.
Moram...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....