StoryEditor
HranaJEDNOSTAVNO

Ako volite kolač od sira morate isprobati ovaj recept: rezultat je lagan i pjenast japanski cheesecake

Piše Slavica Šagolj/Dobra hrana
14. svibnja 2022. - 08:30

Ako se odlučite isprobati recept za japanski cheesecake, pri pripremi ćete morati paziti na više detalja, piše Dobra hrana.

Japanski cheesecake je lagani pahuljasti desert koji je vrlo jednostavan po sastojcima. Recept je kreirao japanski kuhar Tomotaro Kuzuno koji je bio inspiriran lokalnim käsekuchen cheesecakeom (njemačka varijanta) tijekom putovanja u Berlin 1960-ih. Kolač je manje sladak i ima manje kalorija od standardnih kolača od sira u zapadnom stilu. Japanski kolač od sira ima pahuljastu teksturu dobivenu odvojenim mućenjem bjelanjaka i žumanjaka

SASTOJCI:

250 g krem sira

1 žlica limunovog soka

korica pola limuna

5 žumanjaka

70 g šećera

60 g maslaca

100 ml punomasnog mlijeka

60 g brašna

20 g kukuruznog škroba

prstohvat soli

Za snijeg od bjelanjka:

5 bjelanjaka

prstohvat soli

70 g šećera

Priprema:

Posudu za pečenje ili kalup koji nema odvojivo dno promjera 17 cm namažite masnoćom te dno i stranice obložite papirom za pečenje. Zatim odvojite bjelanjak od žumanjka. Od bjelanjaka napravite snijeg s dodatkom prstohvata soli i šećera. Ostavite sa strane. U drugu posudu stavite sir i maslac sobne temperature te ih sjedinite mikserom. Dodajte jedno po jedno jaje, mlijeko, limunov sok i koricu. Lagano umiješajte brašno i škrob. Ručno pjenjačom ili špatulom umiješajte bjelanjke u smjesu sira. Pjenastu smjesu izlijte u prethodno pripremljen kalup. Kalup stavite u veću i dublju posudu, ulijte oko 2 l vrele vode. Stavite u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva i pecite minimalno 60 minuta. Pri pečenju nikako ne otvarajte vrata. Pečenu tortu izvadite iz pećnice, kalup izvadite iz vodene kupelji i pustite da se lagano hladi. Ne brinite ako je još gibljiv prije hlađenja, to je itekako poželjno.

Napomena!

Budući da se kolač peče u vodenoj kupelji, izaberite kalup koji nema uklonjivo dno, izbjeći ćete spoj smjese kolača i vode. Torta mora biti svijetlo žute boje i nikako tamne, eventualno sam vrh kolača može biti smeđ. Tortu ostavite da se hladi u kalupu, ohlađenu je brzim pokretom okrenite iz posude i stavite na pladanj za serviranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2022 12:23