StoryEditor
HranaBRZO A FINO I ZDRAVO

Ako jutros imate vremena za spremanje doručka, evo nekoliko recepata za jela koja možete brzo napraviti

Piše M.P.
6. siječnja 2022. - 07:00

Doručak je jamstvo energije za dobar početak dana. Ne samo zato što će vam omogućiti da budete aktivniji, već i agilniji, čak i u zadacima koji zahtijevaju više mentalnog nego fizičkog napora.

Budući da obično imamo malo vremena, moramo ga iskoristiti. Stoga preporučujemo da se pokušate uvijek odlučiti za puni doručak. Postoji mnogo jednostavnih recepata za pripremu u kratkom vremenu koje možete koristiti svaki dan, piše AmelioretaSante.

Suprotno onome što većina ljudi općenito misli, dobar doručak donosi nam višestruke koristi u kratkom, srednjoročnom i dugoročnom razdoblju. Prema publikaciji Medicinskog centra Sveučilišta Rush, jedenje doručka podržava metabolizam i pomaže u nižem BMI-u. Iz tog razloga, potrebno je naučiti kako se pravilno hraniti, bez obzira na to koliko malo vremena imamo. Da vidimo neke opcije.

1. PALAČINKE OD BANANE

Banana je priznata energetska hrana, vrlo korisna za prve sate dana. Prema studiji objavljenoj u Food Chemistry, ova hrana sadrži vitamine A, B, C i D, magnezij i folnu kiselinu i druge bioaktivne spojeve koji poboljšavaju zdravlje.

SASTOJCI:

2 zrele srednje banane

cimet

2 jaja

malo ulja

PRIPREMA:

Ogulite banane i pomoću vilice zgnječite ih kako biste dobili pire.

Dodajte cimet prema vašem ukusu.

Istucite jaja i dodajte ih u pire bananu s cimetom.

Sve dobro izmiješajte dok tijesto ne postane homogeno.

U tavu ulijte malo ulja te zatim dodajte smjesu kako biste dobili malo deblju palačinku

Dobro ispecite palačinku s jedne i s druge strane.

Poslužite. Po želji dodajte nekoliko kapi meda ili sirupa od agave.

image
Jogurt s jagodama
Shutterstock

2. JOGURT OD JAGODA

Jogurt je bogat kalcijem, magnezijem i fosforom. Kao što je navedeno u studiji objavljenoj na Advances in Nutrition, ova hrana je idealan saveznik u borbi protiv različitih vrsta štetnih bakterija koje se nalaze u probavnom sustavu. Ova hrana pomaže stabilizirati crijevnu floru, smanjuje kolesterol i, općenito, jača imunološki sustav.

Za sljedeći recept kombinirat ćemo prirodni jogurt sa svježim jagodama, te će rezultat biti kvalitetan nutritivni unos koji čak može biti bogat antioksidansima. 

SASTOJCI:

jedna žlica mlijeka u prahu

1 čaša običnog (ili grčkog) jogurta

1 šalica jagoda 

šećer prema ukusu

PRIPREMA:

Svježe jagode narežite na male kriške.

Stavite  jogurt u čaši, dodajte žlicu mlijeka u prahu i količinu šećera koju želite.

Umiješajte jagode i pomiješajte sve sastojke žlicom. Tako ste u kratkom vremenu pripremili kompletan i kvalitetan doručak.

3. OMLET OD ŠPINATA

Špinat sadrži velike prehrambene kvalitete, što ga čini idealnom hranom za doručak. Prema informacijama objavljenim na Food &Function, posjeduje protuupalna svojstva i sadrži vitamine, minerale, fitokemikalije i bioaktivne tvari.

SASTOJCI:

2 žlice naribanog sira 

žlica maslinovog ulja

1 šalica špinata

1 kapulu 

sol i papar prema ukusu

3 jaja

PRIPREMA:

Naribajte kapulu i pirjajte ga u tavi.

Dodajte špinat i pustite da kuha 10 minuta.

Razbijte jaja i dodajte sol i papar po želji.

U zdjeli pomiješajte jaja sa špinatom, kapulom i dodajte naribani sir.

Ulijte malo maslinovog ulja u posudu, a zatim je zagrijte i ulijte smjesu.

Pirjajte, pokrijte posudu. Kada se ispeče s jedne strane okrenite na drug.

4. AVOKADO I JAJA ZA HRANJIV DORUČAK

Avokado  je bogato hranjivim tvarima svih vrsta. Od folne kiseline do kalija, magnezija, željeza i bakra do vitamina B, C, D, E i K. Bez trunke sumnje, ova hrana će učiniti mnogo dobra za vaše tijelo ako je uključite u doručak.

Ovo voće također pomaže u smanjenju razine kolesterola zahvaljujući sadržaju oleinske kiseline. Osim toga, iz istog razloga pomaže u kontroli težine i potiče zdrav proces starenja.

SASTOJCI:

1 žlica maslinovog ulja 

2 kriške integralnog kruha

sol i papar po želji

1 avokado 

2 jaja 

PRIPREMA:

Vilicom zgnječite avokado i raširite ga na krišku kruha.

U zdjeli izmiješajte jaja i dodajte sol i papar po želji. Jaja ispecite na maslinovom ulju.

Nakon što su jaja spremna, stavite ih na avokado na kruhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2022 01:53