StoryEditor
Gastroznate li što su manicotti?

Preukusni talijanski zapečeni specijalitet u nas je nepravedno zanemaren, tu ćemo grešku ispraviti ovim kremastim, aromatičnim receptom s puno, puno sira

Piše PSD
4. srpnja 2019. - 12:09
shutterstock_694435486

Ako smatrate da ste dobro upućeni u talijanske specijalitete od tjestenine, a ne znate što su manicotti, znači da vam je znanje manjkavo. Manicotti, što u prijevodu (prilično odvratno) znači kuhane ruke, su tube od tjestenine nadjevene različitim ukusnim sastojcima te zapečene sa šalšom od poma. Izgledom donekle nalik na canellone, samo što su obično rebrasti, manicotti su iznimno omiljeni među talijanskim iseljenicima u Sjedinjenim državama pa su zahvaljujući njihovim restoranima postali popularni dio američke gastronomske ponude.

Manicotti se obično pune dobro začinjenom mljevenom junetinom, dinstanim gljivama, smjesom ricotte i špinata, ali mogućnosti je bezbroj. Najčešće je naglasak na siru pa i recepti s mesnim punjenjem sadrže i parmezan i ricottu i mozarellu. A mi smo našli jedan u koji idu čak četiri vrste sira! Slobodno umjesto manocotta koristite kupovne gotove tube za canellone, ali potrudite se da sir bude visoke kvalitete pa oduševljenje rezultatom sigurno neće izostati.  

Manicotti s četiri vrste sira

450 g ricotte
250 g mozarelle
120 g parmezana ili pecorina (plus još toliko za posipanje)
120 g kremastog sirnog namaza
2 jaja
sol, papar
umak od rajčica
manicotti 

Pomiješajte kremasti sir i ricottu, dodajte ribanu mozarellu pa ribani parmezan. Dodajte jaja i začinite.

Ovo je trenutak u koje se možete predomisliti pa dodati špinat (skuhan, ocijeđen, 300 g) ili meso (mljevenu junetinu, dinstanu, oko 450 g), komadiće talijanske kobasice, pancetu, začinsko bilje... što god vam je drago. Nadjev je najpraktičnije staviti u plastičnu vrećicu pa joj odrezati jedan kraj i tako puniti manocotte (iz uputstava na pakiranju doznajte treba li ih prethodno skuhati ili ne), a možete pokušati i ovako:

 

Napunjenu tjesteninu slažite u posudu za pečenje na čije ste dno stavili par žlica umaka od rajčica. Po vrhu premažite ostatak umaka od rajčice, pospite sirom, prekrijte folijom i zapecite u pećnici zagrijanoj na 175. Neka se peče 45-50 minuta pokriveno, a potom još par minuta otkriveno, kako bi se stvorila hrskava korica.

 

 

 

#PARMEZAN#SD LITO#TALIJANSKA KUHINJA#RICOTTA#MANICOTTI#MOZARELLA#CANELLONI

Izdvojeno

29. lipanj 2020 20:56