StoryEditor
Gastroslasno i zdravo

Kulinarske igre sa slanutkom: isprobajte ova tri jednostavna, preukusna jela

10. veljače 2016. - 18:41
slanutak00

Tako neugledno zrno, a toliko puno mogućnosti. Priroda baš i nije slanutak obilježila nekim spektakularnim izgledom, ali s druge strane dala mu je moć da od svakog jela u koje ova mahunarka zagazi, može stvoriti pravu gozbu.

Pa sjetimo se samo Sulejman sage i bogatih trpeza s nizom posudica punih svega nečega zanimljivog, ukusnog toliko da je u svima nama izazvao pomamu prema turskoj spizi. E pa sa velikom vam sigurnošću tvrdimo kako se u mnogima od njih nalazio upravo slanutak, naš ovotjedni gost.

Puno toga možemo naučiti od vegetarijanaca, koji su ga podosta prije slavnog povratka na naše trpeze veličali i stavljali u brojna jela. Nisu se kao mnogi vezali tek uz juhu, variva ili salatu sa slanutkom.



Oni su pokupili znanja iz brojnih svjetskih kužina, pa su se sa slanutkom zaigrali u namazima, u kojima se slanutak druži i s raznim drugim svježim, ili dinstanim povrćem. Jedan od najpoznatijih je svakako hummus u kojem mu je nezaobilazna tahini pasta. Odličan je u juhama, tu se savršeno nadopunjuje s krumpirom, a može ga zamijeniti i u klasičnom pireu.

Sladokusci znaju kako slanutak u salati odlično paše s kuhanim mesom, ili tko voli ribu, tunom. I sirevi su također dobrodošli. Od njega se može raditi i tijesto za pizzu, pura, pogačice, tjestenina… Lista je duga i vrlo maštovita.

I za napomenu novim domaćicama, kupovnom, konzerviranom slanutku ne treba dugo vremena za obradu. No suhi zato treba malo doraditi, ostaviti ga preko noći da se dobro namoči. A sutradan ga treba procijediti, pa u lonac na višesatno kuhanje. I kada smekša, sve su vam mogućnosti otvorene.

 

Hummus

Sastojci:

400 g slanutka iz konzerve
4 češnja češnjaka
žlica tahini paste
žličica soli
žličica kima u prahu
3 žlice maslinovog ulja
Sok od pola limuna

Priprema:

Slanutku skinuti opnu, češnjak dobro nasjeckati i zgnječiti. Sve sastojke staviti u blender, izmiksati do gustoće konzistencije paštete. Za ljepši izgled nekoliko zrna slanutka ostaviti za ukrašavanje. Hummus pokapati s malo maslinova ulja. Može se čuvati u hladioniku nekoliko dana.

Salata sa slanutkom

Sastojci:

2 tikvice
šaka do dvije kuhanog slanutka
maslinovo ulje
sol, papar,
Začinsko bilje, ružmarin
kapula
rukola
crveni grah

Priprema:

Na maslinovu ulju popržiti luk, dodati petrusimul, po želji i prstohvat začinskog bilja, ružmarina primjerice. Dodati tikvice narezane na kockice, potom začiniti, nastaviti dinstati. Pri kraju dodati kuhani slanutak. Provrtiti na vatri i prebaciti u posudu za posluživanje koju smo obložili rukolom. Narezati kapulu na polumjesece, prebaciti u posudu sa slanutkom, promiješati, i po želji dodati kockice feta sira. Začiniti po želji.

Varivo od slanutka

Sastojci: 

40 dag slanutka
kapula
petrusimul
sol, papar
maslinovo ulje
krumpiri
slatka crvena paprika
jedna veća mrkva

Priprema:

Slanutak namočite preko noći, sutradan procijediti vodu. Na maslinovu ulju izdinstati kapulu, pa joj dodati na male kockice izrezanu mrkvu. Nakon kraćeg dinstanja dodati slanutak. Podliti vodom, nakon pola sata u nju ubaciti krumpir izrezan na kockice. Jedan manji odvojiti sa strane, naribati i ubaciti u varivo kako bi se postigla gustoća. Dodati crvenu papriku i nastaviti kuhati dok povrće ne omekša, pa začiniti po potrebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 22:13