Iako ga mnogi smatraju običnim korovom, čičak (Arctium lappa L.) jedna je od poznatijih biljaka u biljnoj medicini. Stoljećima se koristi za različite zdravstvene tegobe, a danas ga možemo pronaći u čajevima, tinkturama, kapima, kapsulama, tabletama i brojnim kozmetičkim proizvodima. Najviše se cijeni njegov korijen, iako se u ljekovite svrhe koriste i listovi te plodovi, odnosno sjemenke.
Čičak je zanimljiv zbog svojeg bogatog sastava. Sadrži inulin, biljna vlakna koja djeluju kao prebiotik i hrane korisne bakterije u crijevima, ali i polifenole, flavonoide i lignane. Među poznatijim spojevima ističu se arktiin i arktigenin, koji se istražuju zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava.
Može se uzgajati i kod kuće
Iako ga mnogi iz vrta uklanjaju kao korov, čičak se može i planski uzgajati, osobito ako ga želimo imati pri ruci zbog njegova korijena. Razmnožava se sjemenom koje se sije izravno na otvoreno, najbolje u proljeće, od ožujka do svibnja. Nakon nicanja mlade biljke treba prorijediti kako bi imale dovoljno prostora za rast.
Odgovara mu sunčano ili polusjenovito mjesto te duboko, rahlo i plodno tlo bez kamenja i zbijenih dijelova. To je posebno važno jer razvija snažan glavni korijen koji može dosegnuti 30 do 60 centimetara dubine, a u povoljnim uvjetima i više. U prvoj godini razvija veliku lisnu rozetu i mesnat korijen, dok u drugoj izrasta cvjetna stabljika koja može narasti i više od dva metra.
Ako ga uzgajamo zbog korijena, najbolje ga je vaditi u jesen prve godine, prije cvatnje, kada je još mlad i mesnat. Budući da raste duboko, vađenje može biti nešto zahtjevnije, pa je dobro prethodno navlažiti zemlju i pažljivo je razrahliti vrtnim vilama kako se korijen ne bi prelomio. Čičak ne zahtijeva posebnu njegu, ali treba računati na to da se lako širi sjemenom. Zato je cvjetne glavice dobro ukloniti prije sazrijevanja ako ne želimo da se sam zasijava po vrtu.
Prirodna pomoć za problematičnu kožu
Jedno od najpoznatijih područja primjene čička je njega kože. Koristi se kod različitih kožnih problema, poput akni, ekcema, psorijaze, seboreje, prištića i čireva. Posebno je cijenjen u njezi masne i problematične kože, zbog čega se često dodaje kozmetičkim proizvodima namijenjenima čišćenju i njezi lica.
Zahvaljujući biljnim spojevima kojima se pripisuju protuupalna i antioksidativna svojstva, čičak se upotrebljava i za njegu nadražene kože. Može se pronaći u kremama, mastima, losionima i tonicima, a često se kombinira s nevenom, koprivom i drugim biljkama koje se koriste u prirodnoj kozmetici.
Čičak kao saveznik lijepe i njegovane kose
Čičak je poznat i kao sastojak brojnih proizvoda za njegu kose. Posebno je popularno ulje čička, odnosno uljni macerat njegova korijena, koje se koristi za njegu vlasišta i kose. Nalazimo ga u šamponima, tonicima, maskama i različitim uljima.
Povezuje se s njegom masnog vlasišta, peruti i nadražene kože glave, a koristi se i kod pojačanog opadanja kose. Zbog toga je čest sastojak prirodne kozmetike namijenjene njezi i jačanju kose.
Od probave do mokraćnog sustava
Osim za vanjsku primjenu, čičak se koristi i za potporu probavnom sustavu. Njegov korijen sadrži inulin, vlakno koje pridonosi održavanju crijevne mikrobiote. Upravo zbog toga zanimljiv je i kao sastojak pripravaka namijenjenih probavi i radu crijeva.
Čičak se upotrebljava za poticanje apetita, olakšavanje probave i izlučivanje mokraće. Povezuje se i s izlučivanjem viška tekućine iz organizma, zbog čega se koristi kod zadržavanja vode. Često ga se opisuje i kao biljku koja pomaže u pročišćavanju krvi i organizma te potiče prirodne procese izlučivanja otpadnih tvari.
Njegova se svojstva istražuju i u kontekstu upalnih procesa, regulacije šećera u krvi i zaštite jetre. U različitim narodnim tradicijama koristio se i kod reumatskih tegoba, oteklina, prehlada i grlobolje.
Od čaja do kapsula i kozmetičkih pripravaka
Čičak danas možemo pronaći u različitim oblicima. Najpoznatiji je čaj od osušenog korijena, ali dostupan je i kao tinktura, tekući ekstrakt, kapi, kapsule, tablete i prah. Neki proizvodi sadrže samo čičak, dok se u drugima kombinira s različitim ljekovitim biljkama.
Ovisno o načinu pripreme, čičak se tako može koristiti za vanjsku primjenu ili kao dodatak prehrani.
Zanimljivo je da čičak nije samo ljekovita biljka nego i jestiva namirnica. U Japanu je poznat pod nazivom gobo, a njegov se korijen koristi u pripremi juha, variva i drugih jela. Cijenjen je zbog karakterističnog zemljastog okusa i sadržaja prehrambenih vlakana.
Više od običnog korova
Čičak je puno više od biljke koju primjećujemo tek kada nam se njegove kukice zakače za odjeću. Njegova široka primjena u njezi kože i kose, kao i u pripravcima namijenjenima probavi i mokraćnom sustavu, pokazuje zašto se već stoljećima smatra vrijednom ljekovitom biljkom. I danas zauzima važno mjesto u biljnoj medicini i prirodnoj kozmetici.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....