Hrvatski sektor voća i povrća ima perspektivu i potencijal za rast i uspješnu proizvodnju, no treba povećati konkurentnost, ojačati suradnju između proizvođača, prerađivača i maloprodaje, a važno je i udruživanje proizvođača, istaknuto je u srijedu na forumu "Izazovi razvoja sektora voća i povrća u Republici Hrvatskoj".
Forum u Zagrebu je organiziran kao dio zajedničke inicijative Europske banke za obnovu i razvoj, Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a, Ministarstva poljoprivrede, HGK i Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika.
Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković kazala je kako ne možemo biti zadovoljni trenutnim stanjem - proizvodimo 157 tisuća tona povrća i 130 tisuća tona voća, a uvozimo voća i povrća za 300 milijuna eura.
Nedostatna proizvodnja, nedovoljna konkurentnost, uvoz, kao i nezadovoljavajući stupanj udruživanja samo su neki od problema s kojima se sektor suočava, kazala je.
Navela je kako je ministarstvo nizom aktivnosti nastoji pomoći razvoju sektora, a to su pojednostavljenje procedura za korištenje Programa ruralnog razvoja, zatim zakon o poljoprivrednom zemljištu koji prepoznaje potrebe regionalizacije, odnosno posebnih njegovanja voćarskih i povrtlarskih kultura u pojednim regijama, Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse itd.
Direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku Vedrana Jelušić Kašić je naglasila potrebu za udruživanjem koje će pomoći postizanju ekonomije razmjera u prodaji kao i olakšavanju pristupa modernim tehnologijama i razmjeni znanja pa i financiranju. U tom smislu, kako je kazala, potrebno je pružiti podršku takvim organizacijama kako bi uspjele na tržištu.
Predstavnik Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a FAO Andriy Yarmak je ukazao na važnost povezivanja turizma i proizvodnje hrane. Hrvatska svake godine privlači mnoštvo turista što otvara značajne mogućnosti za sektor voća i povrća, kazao je te dodao kako turiste privlači tradicionalna hrana i svježi, kvalitetni proizvodi, što je prilika za proizvođače.
Na forumu je istaknuto i kako su većina hrvatskih proizvođača voća i povrća relativno mali poljoprivrednici od kojih neki nisu imali priliku upoznati se s novijim proizvodnim tehnikama, većinom zbog nedostatka sredstava za unaprjeđenje poslovanja i ulaganje u istraživanja.
Kazao je i kako nužna modernizacija u skladu s aktualnim trendovima na svjetskom tržištu te kako poseban naglasak treba staviti na sigurnost hrane i kontrolu kvalitete, te bolje organiziranje poljoprivrednika.