StoryEditorOCM

kumulativni efektSumporom smanjite korištenja bakra i izbjegnite opasne bolesti, kako za sebe i svoju obitelj, tako i za one kojima darujete ili prodajete svoje ulje

Piše Dr. Ivica Vlatković
20. siječnja 2022. - 07:57

Sumpor može pomoći mnogim maslinarima u smanjenju korištenja preparata na bazi bakra. Kumulativni efekt korištenja bakrenih preparata, kao teškog metala, na zdravlje ljudi nosi svoju opasnost.

Problem je što se bakar ničim ne može ukloniti iz ulja, kao što se može, na primjer, taloženjem u vinu koristeći vinobran (bisulfit). On ga u procesu proizvodnje vina veže i istaloži.

Ostajući u ulju, bakar ulazi u naš organizam, gdje se detoksicira u jetri, ali se višak odlaže u koštano tkivo gdje može prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme. U koštanom tkivu, naime, stvaraju se stanice crvene i bijele krvne loze, tj. hematopoetskog i imunološkog sustava.

Zato se danas mnoga oboljenja tih sustava (plazmacitomi, limfomi) povezuju s odlaganjem teških metala u organizmu. Kad se jednom teški metali zadrže u koštanom tkivu, ne mogu se ničim izbaciti iz organizma.

Zato izbjegavajući te kumulativne rizike s teškim metalima, izbjegavamo opasne potencijalne bolesti u budućnosti, kako za sebe i svoju obitelj, tako i za one kojima darujemo ili prodajemo svoje ulje.

Sumpor je neopravdano zapostavljen, a trebao bi imati važniju ulogu. Maslini je vrlo dragocjen i kao zaštitno sredstvo i kao gnojivo

19. travanj 2024 19:41