StoryEditorOCM

prihrana maslinaStručnjaci ističu posebnu važnost sumpora i bora. No, tu se javljaju i neke zabune...

Piše Jure Kuvačić, agronom
31. ožujka 2022. - 13:41

Od srednjih škola učimo što čini biljnu hranu. To se iskazuje kroz kemijske elemente, odnosno njihove spojeve. Tako znamo za tri skupine među cjelokupnom biljnom hranom. Prva i glavna skupina su tzv. biogeni elementi, dušik, fosfor, i kalij, N, P, K, i te ćemo slovne oznake naći na svakom gnojivu, bez obzira na veličinu pakiranja.

Tri sporedna, ali isto vrlo važna elementa su kalcij, sumpor i magnezij, Ca, S, Mg. Treću skupinu čine mikroelementi, koje biljke trebaju u minimalnim količinama, ali su im ipak nužni. Tu spadaju željezo, cink, bakar, bor, mangan, molibden, i to je sve što je zastupljeno u industrijskim, mineralnim gnojivima.

Sve vrste stajnjaka, kao organska, prirodna gnojiva, a također i svaka zemljana podloga, osim spomenutog, sadrže i mnoge druge spojeve, koji dodatno utječu na kvalitetu i svojstva proizvoda, čega nema u umjetnom uzgoju.

Prije pet-šest godina, na jednom maslinarskom skupu, jedan mi je bistar, ali nedovoljno upućen maslinar nadobudno savjetovao da što ne napišem knjigu o gnojidbi, u kojoj bi se ljudima bitno proširile spoznaje o gnojidbi biljaka uopće.

Za to bi trebala knjižurina, pa unatoč mojem solidnom znanju iz te tematike u odnosu na mnoge, ipak se smatram pomalo neukim za takav opus. 

Prije desetak godina u rukama sam imao debelu knjigu o navedenoj temi, autora četvorice talijanskih renomiranih doktora ishrane bilja. Bili su potrebni dobra poljoprivredna škola i velika praksa da bi se suvereno razumjelo sve gradivo. I, naravno, knjiga mi je nestala, zbog čega sam sebe više puta proglasio smotom. Tu je posebno i nadugo obrađivana baš gnojidba masline i njezin uzgoj na primorskim karbonatnim terenima cijelog Mediterana.

O elementu sumporu manje se govori među praktičarima. Mnogi i ne znaju da je sumpor visoko zastupljen u mnogim gnojivima, osobito onima u kojima je element kalij u sulfatnom obliku, a ne u klornom. Spomenut ću neka mineralna gnojiva u kojima je kalij u sulfatnom obliku: NPK 7-14-21, NPK 5-20-30, Ortfrutcal, Hidrokompleks.

Poljoprivrednici traže ta gnojiva, iako mnogi i ne znaju za pravi razlog, a ta su gnojiva u osnovi i skuplja, i to ne bez razloga. Opet vrijedi ona stara: "Plati pa se rugaj." Rečena četvorica veličanstvenih ističu posebnu važnost sumpora u formiranju boje i aroma maslinova ulja. Obične analize ulja ne daju jasan pogled na sumporne zasluge, ali dubinske analize znalcima otkrivaju štošta.

Elementa bora već su nam punija usta, jer se bor povezuje s oplodnjom maslina. Ovdje se javljaju zabune širih razmjera. Kad je već bor vezan uz oplodnju, smatraju da što je više bora, to je bolja oplodnja, pa se često pri prskanju maslina prije cvatnje koncentracije bora samo povećavaju. Neeee, ne i ne! Greška!

Treba spomenuti i da je među visokom strukom bilo previranja oko bora, je li koristan ili nije, no prevladali su i usvojeni su stavovi da je bor doista koristan osobito tamo gdje je u totalnom nedostatku. Bor spada u mikroelemente, koji biljci trebaju samo u tragovima. Ima ulogu katalizatora u metaboličkim procesima, a ne kao izravna biljna hrana.

Mnogi su osjetili neizravnu korist od bora kroz pripravak Oleafill, neka ga tamo ima 0,5 posto i to je dovoljno. Ali Oleafill je jedinstven i složen od dodatnog dušika 20 posto i fosfora 5 posto.

Visoki dušik, N, prije cvatnje potiče snažan opći porast, fosfor, P, podržava sve procese povezane s oplodnjom uopće, i kao "točka na i" element bor, B, sljubljuje cijelu kompoziciju, kao ni jedno drugo tekuće mineralno gnojivo namijenjeno folijarnoj prihrani.

13. travanj 2024 03:00