StoryEditorOCM

OLIVE JAPANNastavlja se niz uspjeha hrvatskih maslinara: na Dalekom istoku osvojili čak 11 zlatnih i 4 srebrne medalje!

Piše Meri Šilović
10. srpnja 2022. - 08:53

Na natjecanje Olive Japan, najveće natjecanje maslinova ulja u regiji Azije i Oceanije, u ovoj 2022. godini stiglo je 816 ekstra djevičanskih maslinovih ulja iz 27 zemalja, što je najveći broj natjecatelja na velikom japanskom natjecanju od 2012.

Organizator ovog natjecanja je Japanska udruga sommeliera maslinova ulja (OSAJ), jedina japanska profesionalna organizacija za obuku i certificiranje stručnjaka za maslinovo ulje, neovisna o bilo kojem komercijalnom tijelu za masline i maslinovo ulje.

Dodijeljeno je ukupno 299 zlatnih medalja, a od toga je Hrvatska osvojila 11 zlatnih medalja. Zlatom je nagrađeno šest maslinovih ulja iz Dalmacije i pet iz Istre.

Dalmatinska maslinova ulja koja su osvojila ove godine zlatnu medalju u Japanu su: 2 Storie – OPG Plastić, Kota – Bovan d.o.o., Nai 3.3. coratina – OPG Nives Morović, Korčulansko maslinovo ulje Eko-lastovka – OPG Tonči Gugić – Udruga maslinara Vela Luka, Stella croatica blend – Stella Mediterranea d.o.o., Klis, Sv. Ivan oblica – Vodice d.o.o. Sveti Ivan olive oil, Vodice.

image

Ulje Nai 3.3 Morovićevih s Dugog otoka

Tom Dubravec/Cropix

Istarska maslinova ulja koja su ove godine zlatom ovjenčana u Japanu su: Hedonist i Istriana – oba od E pluribus unum d.o.o., Monte Rosso/Grand selection – Monte Eosso d.o.o., Oleum viride Belić buža – Olea B.B. d.o.o., Negri – Negri olive.

Od ukupno 271 srebrne medalje, četiri su osvojila hrvatska maslinova ulja, i to sva četiri iz Dalmacije. Srebro su osvojila ulja: Laurenta oblica – OPG Laurenta Domagoj Živković (Rogoznica), Surjan blend – OPG Ranko Surjan, Udruga maslinara Vela Luka (otok Korčula), Korčulansko maslinovo ulje – lastovka – OPG Zlatko Bosnić, Udruga maslinara Vela Luka (otok Korčula), Sv. Ivan blend – Vodice d.o.o. Sveti Ivan olive oil (Vodice).

image

Maslinovo ulje Stella Croatica zlatno u Japanu

I dok se većina naših ovogodišnjih "japanskih" laureata, i Istrana i Dalmatinaca, već vrlo uspješno okušala na svjetskim natjecanjima i sa svojim maslinovim uljima "utrenirala" na zlata i srebra, Korčulanima je ovo prvi put.

Ovogodišnje svjetsko natjecanje Olive Japan ostat će na našim stranama upamćeno kao prvo svjetsko natjecanje na koje su izišli ogledati se sa svojim uljima maslinari s otoka Korčule. I prvo pa – muško, rekla bi stara narodna poslovica.

Korčulani su na natjecanje u daleki Japan poslali tri maslinova ulja. I sva tri su osvojila vrhunske nagrade. Sva tri maslinara su iz Udruge maslinara Vela Luka, a OPG Tonči Gugić je osvojio zlatnu medalju za svoje Korčulansko maslinovo ulje Eko-lastovka, dok su OPG Ranko Surjan i OPG Zlatko Bosnić za svoja maslinova ulja osvojili srebrne medalje.

image

Tri korčulanska maslinova ulja zlatom i srebrom nagrađena u Japanu

24. travanj 2024 22:40