StoryEditorOCM

zimsko mirovanjeMaslini itekako odgovaraju ovi hladni dani, oni su jedan od preduvjeta za dobru cvatnju i prinos. I sami možete izračunati jesu li temperature bile dovoljno niske

Piše Stanislav Štambuk, Marko Vučetić
27. siječnja 2022. - 11:06

Maslini odgovaraju hladni dani, osim neke velike hladnoće, koja se dogodila npr. 2016. godine u ožujku, a tada su masline već bile u soku i posljedica toga je bilo pucanje kore i sušenje grana.

Maslina kao kultura trebala bi tijekom zimskih mjeseci proći jedan period, određeni broj sati inaktivnih temperatura, a to su temperature ispod +7 °C.

Za sortu Oblica to je oko 180 sati inaktivnih temperatura, za sortu Leccino i Pendolino 220 sati itd.

Dakle, niske temperature su uglavnom korisne tijekom zime u masliniku i nakon takvih hladnih razdoblja možemo u toj godini, uz naravno poklapanje i drugih čimbenika, očekivati dobru cvatnju i prinos.

Primjer je 2012. godina, kad je pao snijeg. Te je godine maslina jako dobro rodila i prinosi su bili izvanredni.

Suma inaktivnih temperatura

Kako odrediti odnosno zbrojiti sate inaktivnih temperatura?

Klasičnim meteorološkim mjerenjima to je gotovo nemoguće. U tom slučaju potrebno je posjedovati termograf i s termograma (papirnata traka) očitati sate u kojima je temperatura zraka bila niža od zadanog praga (granice). To je moguće učiniti, ali je poprilično dugotrajno i iscrpljujuće, a osim toga termograf nije za očekivati u svakom masliniku, jer to je instrument koji se upotrebljava na meteorološkim postajama.

Da bi se stvar pojednostavila obično se ne zbrajaju sati već srednja dnevna temperatura zraka ispod određenog praga. Rezultat se zbraja za svaki dan iz dana u dan i ta suma se naziva suma inaktivnih temperatura. Podjednako se radi i za aktivne temperature, ali onda se sumira iznad podređenog praga.

No, danas je moguće upotrijebiti automatsku meteorološku postaju (digitalnu) u kojoj je već softverski riješeno zbrajanje sati i/ili temperaturnih suma inaktivnih i aktivnih ispod/iznad određenog temperaturnog praga.

Na žalost na meteorološkim postajama, gdje već uvelike ima automatskih postaja, nema takvih softverskih rješenja, ne zato što ih ne bi moglo biti, već što nema sluha za takve potrebe i istraživanja.

Sad ostaje još jedan „problem“ kako uskladiti sate i sumu? Ako imate i jednu i drugu mogućnost zbrajanja onda ovo i nije pravi problem. Uostalom agronomi su vam uvijek na pomoći.

26. travanj 2024 23:44