StoryEditorOCM

maslina kroz godišnja dobaDr. Ivica Vlatković o dormantnosti, indukciji, inicijaciji i diferencijaciji cvatnih pupova: Sorte krupnog ploda trebaju puno duža razdoblja niskih temperatura od sorti malog ploda

Piše Dr. Ivica Vlatković
23. veljače 2022. - 07:45

Prekid vidljivog rasta bilo kojeg dijela masline koji sadrži meristem struka naziva dormantnost. Smatra se da je dormantnost pupova prestala kad je 25-75% (obično 50%) pupova sposobno za rast.

Indukcija cvatnih pupova je prvi stadij reproduktivnog ciklusa masline kada dolazi do prvog poticaja za tvorbu cvatnog pupa, a u biljnim tkivima nema vidljivih ili biokemijskih znakova koji bi se mogli odrediti.

Kod masline se indukcija cvatnog pupa događa ljeti.

Sljedeći stadij razvoja cvatnih pupova je njihova inicijacija. Inicijacija cvatnih pupova je stadij u kojemu se cvatni pupovi mogu identificirati histokemijskim ili biokemijskim testovima. Kod masline se to događa na prijelazu iz ljeta u jesen. I na kraju diferencijacija cvatnih pupova je razvoj dijelova cvijeta nakon inicijacije.

Kod mnogih voćnih vrsta umjerenog pojasa, cvatni se pupovi potpuno razviju prije zime, ali kod masline diferencijacija nastupa zimi ili na kraju zime.

Maslini je potrebno određeno razdoblje niskih temperatura da bi cvatni pupovi nakon indukcije nastavili s procesom diferencijacije. Pri tome svaka sorta ima različite vremenske sume subinaktivnih zimskih temperatura nižih od 7,2 Celzijeva stupnja.

Tijekom godina maslinarstva uočio sam da stolne sorte krupnog ploda (oblica, ascolana, dužica, uovo di picione...) da bi imale dobru oplodnju trebaju puno duža razdoblja prosječno niskih temperatura od uljnih sorti malog ploda.

Ako se dogode prodori hladnog polarnog zraka, kao 2012., 2016. i posebno 2018. godine, onda, uz velike štete na maslinama određenih područja, možemo očekivati obilan rod tamo gdje štete nije bilo.

07. svibanj 2024 23:41