StoryEditorOCM

cijene idu u neboUdruga Neretvanska mladež pisala resornoj ministrici: Proizvodnja agruma je osjetljiva, osigurajte potpore neretvanskim poljoprivrednicima

Piše Stanislav Soldo
4. veljače 2022. - 09:56

Udruga Neretvanska mladež koja okuplja proizvođače voća i povrća iz doline Neretve obratila se otvorenim pismom ministrici poljoprivrede, Mariji Vučković.

- Posljednjih dana puno se priča o nestabilnostima na tržištu te rastu cijena repromaterijala u poljoprivredi. Drago nam je da Vi i tijelo na čijem ste čelo, uz podršku Vlade RH iznalazite rješenja i predlažete pomoći raznim sektorima. Očekivali smo i da ćete u programima obuhvatiti i sektor voćarstva, prije svega misleći na mandarinu, lubenicu, ali i sektor povrćarstva.

Veličina posjeda u dolini Neretve je manja, nego je to na kontinentu, ali je veći broj proizvođača. I mi u dolini Neretve moramo izvršiti potrebne agrotehničke mjere, gnojidbu, rezidbu, sadnju, i dr. kako bi naša proizvodnja bila uspješna, ali i zadovoljili uvjete minimalnog uroda, što nam je jedan od preduvjeta za ostvarenje prava na proizvodno-vezano potporu, kao najizdašniju potporu za mandarine, ali i druge kulture. Podatke o cijenama gnojiva i ostalih repromaterijala imate, i poznato vam je da su rasle od 50-100%, pa i više.

Samo razlika u minimalnoj gnojidbi od cca 800 kg/ha (veljača 2021./22.) osnovnim gnojivom kao npr. NPK 7-14-21 iznosi nešto više od 2.000 Kn/ha. Razlika kod Hydrocomplex NPK 11-12-18 iznosi oko 2.500 Kn/ha. Razlika gnojidba organskim gnojivima  (zbog nedostatka organske tvari u tlu) iznosi oko 800 Kn/ha. Razlika cijena dušičnih gnojiva uz minimalnu gnojidbu od cca 300 kg/ha UREA-e iznosi oko 1.600 Kn/ha.

Ukupno, samo za gnojidbu 4.400 - 4.900 kn/ha više nego godinu prije. Ako tome nadodamo rast cijena svega ostaloga osnovnog repromaterijala, cijevi za navodnjavanje, vodotopivih gnojiva, folijarnih gnojiva, bez kojega nema ozbiljne proizvodnje, a ni uroda (po količini i kvaliteti), dolazimo do ozbiljnog porasta ulaznih troškova, koje poljoprivredni proizvođači neće moći podnijeti.

Slijedom svega navedenoga, molimo Vas kao čelnika resornog ministarstva, i predlažemo Vam da krenete što prije u izradu Programa pomoći poljoprivrednim proizvođačima u dolini Neretve te isti proslijedite Vladi RH na usvajanje. Nadalje, predlažemo i aktivaciju Mjere 21, za poljoprivredne proizvođače pogođene teškoćama u 2021. godini, a koja bi se odnosila na pad prihoda u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu.

Napominjemo, da je sektor agrumarstva postao iznimno osjetljiv, kako na klimatske tako i ekonomske promjene i traži posebnu pažnju, stoji u pismu ministrici poljoprivrede koje potpisuje agronom Željko Bjeliš, predsjednik udruge proizvođača agruma i povrća „Neretvanska mladež“.

02. svibanj 2024 04:57