StoryEditorOCM

Suša ugrožava nasadeNeretvanski poljoprivrednici uputili apel ministrici: Zalijevamo jagode slanom vodom, kada će projekt navodnjavanja?

Piše Stanislav Soldo
23. ožujka 2022. - 08:05

Zbog dugotrajnog sušnog razdoblja ugroženi su nasadi jagoda u dolini Neretve. Iako je klimatološko proljeće pa bi slijedom toga padavina trebalo biti dovoljno situacija je potpuno drugačija i neobična za ovo doba godine. Palo je tek 20 milimetara kiše dok je radi usporedbe u razdoblju od listopada do prosinca palo oko 800 mm.

Prema agro procjenama u Neretvi je zasađeno oko dva milijuna sadnica jagoda koje bi već u travnju trebale doći na berbu, ali da bi jagode dozrele potrebno je redovito zalijevanje kvalitetnom vodom koje u dolini Neretve nema.

Naime, voda je zaslanjena, na što je više puta upozoravala udruga proizvođača voća i povrća Neretvanska mladež, koja se otvorenim pismom obratila resornoj ministrici poljoprivrede, Mariji Vučković upozorivši je na problem navodnjavanja.

Iz ove udruge upozoravaju da je upravo jagoda poljoprivredna kultura koja je iznimno osjetljiva na povećanu koncentraciju soli, ponajviše natrijev klorid. No, voda u kanalima iz kojih poljoprivrednici koriste vodu je trenutno iznimno loše kvalitete-bočata je i na granici upotrebe za zalijevanje.

Ističu da ekstremne klimatske promjene nisu zaobišle ni dolinu Neretve., jer kiše gotovo da i nema.

Već dva mjeseca nas prati iznimno sušan period sa suhim vjetrom – burom- pojašnjavaju u udruzi Neretvanska mladež.

Stoga su ministrici poljoprivrede Mariji Vučković uputili pismo u kojem od nje traže da Ministarstvo i Hrvatske vode hitno poduzmu nešto i u postojeći sustav navodnjavanja (bivšeg PIK-a Neretva) dovedu vodu koja će zadovoljiti potrebe poljoprivrednih proizvođača.

image

Neretvanska polja čekaju kvalitetnu vodu za zalijevanje

Cropix

- Jagoda je sada u fazi kada joj je to neophodno, a korištenje ovakve trenutne vode loše kvalitete, dovest će do zastoja u rastu i razvoju, a moguće i do sušenja biljaka", pojašnjavaju te ističu da izgrađeni vodonatapni sustav Glog nije u funkciji i prema informacijama iz Dubrovačko-neretvanske županije neće biti ni ove sezone.

Poljoprivrednici okupljeni u udruzi Neretvanska mladež upozoravaju da u dolini Neretve vrlo brzo kreće i sadnja ljetnog povrća, tikvice, lubenice, dinje koje će također trebati kvalitetnu vodu za zalijevanje.

Ministarstvo poljoprivrede je priopćilo da je u svrhu smanjenja negativnog učinka suša, osiguranja stabilnosti poljoprivredne proizvodnje te povećanja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje dosad je raspisalo tri natječaja u okviru operacije 4.3.1 "Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja" te je kroz 17 projekata ugovoren iznos potpore veći od 666 milijuna kuna. Ukupna poljoprivredna površina obuhvaćena navedenim sustavima javnog navodnjavanja je 6.959 ha, a ukupna poljoprivredna površina koju se korisnici obvezuju koristiti je 5.720 ha. Predviđeno je da će se ukupno 555 poljoprivrednika priključiti na navedene sustave navodnjavanja.

Treći natječaj iz Programa ruralnog razvoja za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja raspisan je u siječnju ove godine, a prijave traju sve do 31. ožujka 2022. godine. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore je 150 milijuna kuna, a intenzitet potpore iznosit će najviše 100 % od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

U okviru Strateškog plana ZPP 2023. – 2027. kroz intervenciju "Potpora za sustave javnog navodnjavanja" planirana su sredstva u iznosu od 82,3 milijuna eura, sve u cilju poboljšanja praksi koje doprinose prilagodbi i ublažavanju klimatskih promjena, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

28. travanj 2024 18:17