StoryEditor
Kulturapremijera duga petsto dana

Žena koja se osjeća kao statist u vlastitom životu pa odlazi na tečaj romantike i drži satove plivanja u svojoj kuhinji tema je monodrame 'Baš ti, baš tu' Vanje Matujec u režiji Brune Bebić večeras u Gradskom kazalištu mladih u Splitu

22. studenog 2019. - 13:15

Večeras će u Gradskom kazalištu mladih Split u 20 sati gostovati glumica Vanja Matujec s monodramom "Baš ti, baš tu" u režiji Brune Bebić. Predstava, koja je premijerno odigrana u teatru Exit lani u prosincu, nastala je prema motivima priča Mirande July.

Junakinja ove drame prisjeća se naizgled bizarnih i nevažnih situacija nastalih u njezinom stalnom nastojanju da prevlada usamljenost i odvojenost od svijeta. Često se osjeća kao statist u vlastitom životu pa iznalazi sve zakučaste načine kako da se uklopi odlazeći na tečaj romantike, drži satove plivanja u svojoj kuhinji ili koketira sa ženskim prijateljstvom. Uspješno pretapa humor i patos, progovara o svim velikim pitanjima duhovito, pronalazeći ipak radost i mjesto u svijetu koje je baš za nju, baš tu.

Bruni Bebić, glumici i profesorici na splitskoj Umjetničkoj akademiji, ovo je druga režija.

- Vanja i ja smo zajedno studirale, ista smo klasa, a ostale smo prijateljice i nakon fakulteta. Ona je željela raditi monodramu, jako joj se svidjela knjiga Mirande July i pomalo je počela pisati dramatizaciju. Kasnije sam se i ja uključila u posao. Predstavu smo pripremale skoro godinu i pol, kaže Bruna Bebić i nastavlja:

- Sve je počelo više kao šala i zabava, najčešće u Vanjinoj kući na Braču, a onda je, u jednom trenutku, kada je predstava poprimila prve konture, počelo izgledati i jako dobro, pa smo nastavile. Priča je to o svim ženama koje puno maštaju, a malo što realiziraju. Svatko se može prepoznati, barem u nekom segmentu djela. Uz to, autorica July piše jako duhovito, s finim nijansama, očito je odličan promatrač, sve zapaža. Zato predstava lako dolazi do publike, često gostuje, dobila je izvrsne kritike, a nedavno i prvu nagradu na Bečejskom festivalu monodrame, kaže redateljica.

Predstavu "Baš ti, baš tu" producirala je Umjetnčka družina “Auzvinkl” u suradnji sa Studijem Exit.
Scenografiju i kostime potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, glazbu Max Juričić, svjetlo Saša Mondekar, dok je producentica Tatjana Aćimović.

Miranda July od Cannesa do Venecije

Miranda July, po čijem je tekstu predstava nastala, međunarodno je priznata multimedijalna umjetnica, performerica, književnica i filmska autorica. Filmsku publiku osvojila je redateljskim debijem "Ti i ja i svi koje poznajemo", za koji je nagrađena Zlatnom kamerom na filmskom festivalu u Cannesu 2005. godine te posebnom nagradom žirija na Sundanceu. Njezini multimedijalni radovi našli su svoje mjesto na Bienallu u Veneciji, kao i u MOMA-i. Debitantskom zbirkom pripovijedaka "Baš ti, baš tu" 2007. godine Miranda July osvojila je prestižne međunarodne nagrade za kratku prozu, kao i čitateljsku publiku u brojnim zemljama u kojima je prevedena.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 04:08