StoryEditorOCM
Kazalištesvečano i radno

Splitski lutkari 80. rođendan slave uz obilje predstava: na sceni i slikovnica Tisje Kljaković Braić...

Piše Hina
10. rujna 2024. - 14:01
Za veljaču 2025. predviđena je predstava ‘Pita moja mama imate li jedno jaje‘, nastala na temelju vrlo popularne slikovnice autorice Tisje Kljaković Braić Vanesa Pandžić/Cropix

Splitsko Gradsko kazalište lutaka, koje će u ožujku proslaviti 80. godišnjicu postojanja, za predstojeću sezonu najavljuje tri premijere, dvije obnove i devet repriznih naslova, te cijeli niz ostalih manifestacija.

​Program počinje u petak, 13. rujna u 18 sati izvedbom predstave "Kako su Ljiljo i Kosjenka pobijedili Zlu Neslogu" u režiji Branimira Rakića, a s kojom GKL Split 17. rujna gostuje na 57. PIF-u u Zagrebu.

U rujnu na sceni GKL Split igraju Pričaoničari redatelja Siniše Novkovića i "Kaktus bajka" u režiji Renate Carole Gatice, a obnavlja se i predstava "Judita," u režiji Brune Bebić te u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu koja će se izvoditi u prekrasnom ambijentu Meštrovićevih Crikvina - Kaštilcu.

image

Obnavlja se predstava ‘Judita‘ u režiji Brune Bebić

Nikola Brboleža/Cropix

Od listopada ​će se moći pogledati reprizni naslovi među kojima su predstave "Maca Papučarica "redateljice Renate Carole Gatice, a s kojom ​GKL gostuje na 27. Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade hrvatskog centra Assitej u Čakovcu, potom Dankovo srce u režiji Jure Radnića i "Reci AAA… - Mali lav i veliki strah" u režiji Branimira Rakića.

‘Ćakule splitskih lutaka‘

Kao blagdanski naslov obnavlja se predstava Ljudmile Fedorove "Snjegović poštar​" koja će tijekom prosinca uveseljavati mališane zaigranom pustolovinom omiljenog Snjegovića koji će publiku podsjetiti kako je Božić vrijeme čudesa.

"Nova godina donosi tri premijerna naslova od kojih je prvi planiran u veljači 2025. godine, a riječ je o predstavi "Pita moja mama imate li jedno jaje" u koprodukciji s Teatrom Poco Loco, u režiji Renate Carole Gatice, a nastala na temelju vrlo popularne slikovnice autorice Tisje Kljaković Braić koja će sada dobiti svoje lutkarsko uprizorenje i oživjeti tipično splitsko susjedstvo u svakom vrtiću, školi ili kazalištu. 

image

Siniša Novković režira dvije predstave

Duje Klarić/Cropix

​U ožujku ​se očekuje izlazak predstave posvećene ​80. godišnjici djelovanja GKL-a pod nazivom "Ćakule splitskih lutaka", autora Belmonda Miliše​ i u režiji Siniše Novkovića. To je priča ne samo o ​GKL-u, već i o lutkarstvu kao drevnoj, a opet tako suvremenoj umjetnosti, ispričana kroz usta samih lutaka​.

Ljetno kazalište za djecu

Od 7. do 11. travnja, održava​t ​će se Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić koji​ će slaviti 18 godina ​održavanja​", kažu u tom kazalištu.

Do kraja sezone ​će se održati i "Lutke na Marjanu"​ tijekom kojih će se u svibnju i lipnju u Dječjem gradu na Marjanu izvoditi ​omiljeni naslovi i male forme​ idealne za igranje na otvorenom.

image

Redateljica Renata Carola Gatica na repertoaru GKL-a Split imat će nekoliko predstava

Damir Škomrlj/Cropix

Kraj sezone​ će obilježit​i izlazak posljednje premijere predstave "Krava na Mjesecu", nastale po poznatom crtanom filmu Dušana Vukotića, a u režiji Jure Radnića. Tom premijerom počinje 12. revija Ljetno kazalište za djecu, tradicionalno zakazano za prvi tjedan srpnja 2025. godine.

Osim na pozornici GKL Split će tijekom slavljeničke sezone izvoditi svoje predstave i na raznim gostovanjima te festivalima diljem Hrvatske, ali i izvan zemlje.

image

Sudeći prema programu, GKL Split ne bi trebao imati problema s popunjenošću dvorane

Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 14:07