StoryEditor
Kulturain memoriam lauren bacall (1924. – 2014.)

Zelenim očima zavela je i Bogarta

Piše PSD.
14. kolovoza 2014. - 19:07
Nekrolozi Robinu Williamsu nisu se posve ni završili, a smrt Lauren Bacall (1924. – 2014.) pokrenula je tipkanje novih “in memoriama” i posveta na društvenim mrežama. Treba ispisati počast jednoj od najvećih glumica iz tzv. zlatnog razdoblja Hollywooda. Lauren Bacall glumom, srcem i dušom pripada vremenu diva poput Katharine Hepburn, Marilyn Monroe, Grace Kelly, Rite Hayworth, Jean Harlow...

Na ekranu je bila jedinstvena kao jedna od prvih “kulerica” sedme umjetnosti. Ni jedna glumica prije Bacall nije tako dojmljivo nonšalantno držala cigaretu na usnama i palila vatru. Plijenila je drskom, samopouzdanom glumačkom karizmom, magnetičnom ženskom pojavom mačkolikih zelenih očiju i hrapavim nikotinskim glasom.

Bacall je imala jedva 20 godina kad se zauvijek urezala u sjećanje ljubitelja pokretnih slika ulogom Marie “Slim” Browning u filmu “Imati i nemati” (1944.) Howarda Hawksa. U sceni “znaš kako zviždati” bila je koketna do usijanja i zapalila je kinoplatno. Zavela je publiku unutar minute. Osvojila je i 44-godišnjeg partnera Humphreyja Bogarta nakon što je na kraju scene izašla kroz vrata i ostavila mu materijala za razmišljanje.
Scena iz filma 'Imati i nemati'
Rođena kao Betty Jane Perske u obitelji židovskih imigranata iz Rumunjske i Poljske, Bacall je radila kao model za tiražne ženske časopise, a naslovnicu za “Harper’s Bazaar” iz 1943. opazio je Hawks i pozvao je na audiciju za “To Have And Have Not”. Publika se oduševila njezinom smionom snažnom pojavnošću nasuprot iskusnom Bogartu, zvijezdi “Casablance”.

U filmu se Bacall držala kao da je ravnopravna Bogartu, a ne debitantica na prvom zadatku pred kamerama, i to u sporednoj ulozi. Kemija među njima bila je golema i publika je nestrpljivo čekala trenutak da se Bacall nanovo pojavi u kadru. Šefovi Warner Brosa odgodili su njihov sljedeći zajednički film “Veliki san” (1946.) kako bi nadodali još scena s Bacall i trileru “Imati i nemati” pridodali prefiks romantični.

Romantične iskre sijevnule su i iza kamere. Tako je započela jedna od najvećih hollywoodskih ljubavnih priča svih vremena. Bogartov brak s Mayo Methot se raspadao i Bacall je postala njegova četvrta žena, koja mu je rodila dvoje djece. Duo Bogart – Bacall snimio je još dva zimzelena “noir” klasika – “Mračni prolaz” (1947.) i “Key Largo” (1948.).

U društvu Bogarta i Merlinke

Poker njihovih filmova postavio je prečku tako visoko da producenti nisu znali što s Bacall u “solo” ulogama, stoga su je uparili s Kirkom Douglasom i Doris Day u “Young Man With a Horn” (1950.), odnosno Marilyn Monroe i Betty Grable u “How to Marry a Millionaire” (1953.) ili je malčice deglamurizirali u “Woman’s World” (1954.).

Bogartova bolest i neprežaljena smrt osjetili su se neko vrijeme na njezinu licu i u glasu. Ipak, Bacall je bila trijumfalna u melodrami “Written on the Wind” (1956.) i komediji “Designing Woman” (1957.). Krajem pedesetih i početkom šezdesetih napravila je pauzu, udala se za Jasona Robardsa i vratila se kao starija, mudrija karakterna glumica.

Bio ju je užitak gledati kako se igra s Paulom Newmanom u “Harperu” (1966.) ili glumi iscrpljenu partnericu umirućeg veterana Johna Waynea u filmu “The Shootist” (1976.). Prvu oskarovsku nominaciju Bacall je osvojila tek za sporednu žensku ulogu u drami “Ogledalo ima dva lica” (1996.) Barbre Streisand. Kipić nije osvojila.Američka Akademija ispravila je krupne greške i dodijelila 2009. nagradu za životno djelo nezamjenjivoj glumačkoj legendi Hollywooda. Najbliže što je netko došao tituli “nove Lauren Bacall“ bila je Kathleen Turner koja je, zanimljivo, u igrano-animiranom hitu “Tko je smjestio Zekli Rogeru“ (1988.) posudila glas Jessici Rabbit, liku nadahnutom (i) Bogartovoj najvećoj ljubavi. No, glumice poput Bacall danas se ne viđaju u kinima. Jednostavno, više ne postoje. Otišla je posljednja živuća glumačka legenda starog Hollywooda.

MARKO NJEGIĆ

Vještica u crtiću

Pred kraj karijere Lauren Bacall je glumila u filmu “Misery“, “Pret-a-Porter“ i dvama ostvarenjima Larsa Von Triera, “Dogville“ i “Manderlay“. Glumila je samu sebe u jednoj epizodi “Sopranosa“. A koliko je njezin glas bio upečatljiv, potvrdila je odličnom vokalnom ulogom okrutne vještice u crtiću “Howlov pokretni dvorac“ Hayaoa Miyazakija.

Afera sa Sinatrom

Lauren Bacall imala je ozbiljnu aferu s Frankom Sinatrom nekoliko godina nakon smrti Humphreyja Bogarta. Sinatra ju je čak i zaprosio, ali se povukao kad je njihova veza postala odveć javna stvar. Od Jasona Robardsa se, pak, Bacall razvela zbog njegovih problema s alkoholom.

Mjesto među legendama

U hit-pjesmi “Vogue“ (1990.) Madonna spominje neke od hollywoodskih legendi poput Marilyn Monroe, Marlona Branda, Grace Kelly, Katharine Hepburn, Jamesa Deana, Marlene Dietrich, Rite Hayworth, Jean Harlow, Genea Kellyja, Bette Davis, Freda Astairea, Lane Turner... dakako, uključujući i Lauren Bacall. Neke od legendi umrle su prije izlaska pjesme, a neke u nadolazećm godinama. Od 2009. do kolovoza 2014. Bacall je od navedenih bila jedina preživjela legenda.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. kolovoz 2022 07:35