StoryEditorOCM
KulturaIN MEMORIAM ALAN RICKMAN

Bio je aristokratski filmski negativac

Piše PSD.
15. siječnja 2016. - 00:11
Godina 2016. počela je naveliko oduzimati velikane iz svijeta kulture. Nekoliko dana nakon Davida Bowieja napustio nas je i glumac Alan Rickman, izgubivši bitku od iste bolesti, također u 69. godini. Jedan od prvaka britanskog teatra koji je ulogom Valmonta u “Opasnim vezama“ naveo gledatelje da izjave kako se žele poseksati nakon predstave, po mogućnosti s njime.

Nezaboravan antagonist u nizu filmova, prepoznatljiva glasa i dikcije, toliko savršenog da je vokalno utjelovio Boga ("Dogma") i robota ("Vodič kroz galaksiju za autostopere"). Iako je znao biti i “leading man“, kao u nadnaravnoj romansi “Istinito, suludo, duboko“ Anthonyja Minghele,te glumački/žanrovski “prizemljeniji“ u karakternim ulogama poput one ukostimiranoj drami “Razum i osjećaji“ ili romantičnoj komediji “Zapravoljubav“, forte Rickmanove karijere bili su živopisni negativci.


Široj kinopublici Rickman je zasigurno najpoznatiji po ulozi profesora Snapea u popularnom čarobnjačkom serijalu “Harry Potter“, no najviše glumačke magije pokazao je kao Hans Gruber, vođa njemačkih terorista koji zauzimaju neboder na Božić u klasiku “Umri muški“ (1988.). Rickman je zauvijek promijenio konstituciju i karakter negativca u akcijskom filmu.

Do njegove pojave to su obično bili siroviji tipovi kadri fizički nasrnuti na akcijskog junaka. S Rickmanom je um carovao, snaga klade valjala. Willisov John McClane našao se na nišanu lukavog, ciničnog, aristokratskog negativca, a Rickman se ponašao kao da glumi u Shakespeareovoj predstavi postavljenoj na ostakljenim daskama, gdje može junaku raskrvariti i stopala.

Odličnu varijaciju na zlikovca Grubera odigrao je u hitu “Robin Hood: Princ Lopova“ (1991.), prijeteći Kevinu Costneru da će mu “izrezati srce žlicom“. Šerif od Nottinghama bio je Rickmanova kreacija otpuštenih glumačkih kočnica, još jedna za anale filmskih negativaca.

                                                                                                                                               MARKO NJEGIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 10:34