StoryEditorOCM
KulturaDAVID BOWIE JE OSTVARIO I IMPRESIVNU FILMSKU KARIJERU

Na dan smrti gledali smo ga u ulozi besmrtnog Tesle

Piše PSD.
12. siječnja 2016. - 23:46
Ako je posljednji album Davida Bowieja “Blackstar“, objavljen dva dana prije odlaska legendarne glazbene zvijezde, 8. siječnja na njegov 69. rođendan, bio svojevrsna najava pjevačeve skorašnje smrti, ali i besmrtnosti s naslovnom skladbom “Lazarus“, nešto slično zasigurno predstavlja i njegovo pojavljivanje na malim ekranima u izvrsnom filmu “The Prestige“ iz 2006. godine.

Naime, Bowieja smo na dan smrti na RTL-u mogli gledati u mađioničarskom spektaklu Christophera Nolana u kojem je nastupio u sporednoj, ali važnoj ulozi pokojnog besmrtnika Nikole Tesle. Impresivno predstavljanje imao je Bowiejev Tesla kad nonšalantno došeta u kadar kroz snop svijetloplavih munja, a da mu se pritom dlake na kosi i brkovima nisu zapalile. “Ovaj čovjek je neuništiv“, rekao bi Ćelavi (Boro Stjepanović) iz “Ko to tamo peva“ da je vidio tu scenu.

Tu neuništivost, besmrtnost, glazbeni Tesla je podirivao izborom filmskih uloga. Bio je, primjerice, besmrtni vampir u “Gladi za krvlju“ (1983.), hororskom prvijencu Tonyja Scotta. A još jednog besmrtnog lika iz povijesti čovječanstva, pored Tesle, odigrao je u “Basquiatu“ (1996.) Juliana Schnabela – kultnog Andyja Warhola po kojemu je davne 1971. godine naslovio pjesmu s albuma “Hunky Dory“.Glazbenik je na filmu doživio puno duže od warholovskih “15 minuta slave“, štoviše, surađivao je s redateljskim imenima na kojima bi mu pozavidjeli i “pravi“ glumci – uz navedene to su Nagisha Oshima (“Sretan Božić, gospodine Lawrence“), Martin Scorsese (“Posljednje Kristovo iskušenje“), David Lynch (“Twin Peaks: Vatro hodaj sa mnom“)... Buduće glumačke aspiracije najavio je 1973. s pjesmom “Cracked Actor“ (album “Aladdin Sane“) i tri godine kasnije odigrao glavnu ulogu u SF-u “Čovjek koji je pao na Zemlju“ Nicolasa Roega.

“The Man Who Fell On Earth“ filmski je podvukao Bowiejevu izvanzemaljsku personu. U tom filmu najveći Marsovac među glazbenicima glumio je (čovjekolika) izvanzemaljca u posjetu Zemlji. U ključnoj sceni filma Bowiejev “alien“ skida kontaktne leće s očiju različitih boja zjenica i otkriva svoj skriveni identitet, potpirujući nagađanja javnosti da je (glazbeno) biće s drugog planeta.Bowieja su osim izvanzemaljcem zvali i kameleonom zbog glazbenih transformacija. Na filmu se također opet i iznova (raz)otkrivao, igrajući zlog čarobnjaka bajkovite fantazije (“Labirint“), žigola (“Samo žigolo“), zatočenika japanskog vojnog logora (“Sretan Božić, gospodine Lawrence“), Poncija Pilata (“Posljednje Kristovo iskušenje“)... ali i samog sebe u post “Hours“ fazi na modnoj pisti između dva manekena (“Zoolander“).

I Bowiejeve pjesme bile su sjajna zvučna slika brojnih filmova, poput Schraderovih “Ljudi mačaka“ i Tarantinovih “Nemilosrdnih gadova“ (“Cat People“), “Charliejeva svijeta“ (“Heroes“) i “Panike pod morem“ Wesa Andersona (“Changes“ itd. u izvedbi Seua Jorgea). Osim filmskih uloga i pjesama, Bowie je kinematografiji ostavio i sina – talentiranog redatelja Duncana Jonesa koji se, očekivano, okušao u izvanzemaljskom žanru znanstvene fantastike s “Mjesecom“ i “Izvornim kodom“.

MARKO NJEGIĆ

Naj-filmski momenti s Bowiejevim pjesmama

Nebrojeno se puta na velikom ekranu čuo Bowie, posljednji u “Marsovcu“ (“Starman“). Njegove je pjesme (“I Have A Dream“, “Modern Love“) u ranijim filmovima (“Boy Meets Girl“, “Mauvais Sang“) redovito koristio francuski art režiser Leos Carax. “Life On Mars“ i “Young Americans“ nezaboravno su ozvučile epiloge Von Trierova “Dogvillea“ i “Lomeći valove“, “Cat People“ je dala osvetničku “girl power“ snagu junakinji “Nemilosrdnih gadova“ Melanie Laurent, a “China Girl“ je s prijateljicom slatko zapjevala Drew Barrymore u “Ludim vjenčanja“. Pa ipak, ako moramo odabrati najbolje filmske momente s Bowiejevim pjesmama, u prvi plan bi, tik ispred Tarantinova filma, izbili “Tajni život Waltera Mittyja“ i “Space Oddity“ (glazbeni “wake-up call“ Benu Stilleru izgubljenom u životnom svemiru) te “Charliejev svijet“ i “Heroes“ (“Pjesma iz tunela“ koja “herojski“ spaja mladost i svijet odraslih).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 05:37