StoryEditor
Kulturariječi književnih urednika

Žalila je što neće stići napisati komediju o svome umiranju, svjedoči Drago Glamuzina, dok Adriana Piteša pamti Mani Gotovac punu života i smijeha unatoč teškoj bolesti

Piše S.K.
13. studenog 2019. - 23:00

Kako je Mani Gotovac posljednjih godina bila uspješna i produktivna književnica, njena smrt nije iznenadila urednike, koji su znali za njenu tešku bolest, ali ih je potresla.

Drago Glamuzina, urednik Mani Gotovac u Profilu i u V.B.Z.-u, na Facebooku je komentirao njen odlazak.

- Jučer sam nazvao Mani da joj čestitam rodjendan. Rekla mi je da je sve boli, ali da ne želi o tome razgovarati. 'Pustite to', nego da joj kažem kako je na Interliberu, da li se kupuje knjiga. Zatim mi je rekla da je jako zanima kako će izgledati skup koji, u povodu njenog 80. rođendana, sutra organizira HDP u 'Ogrizoviću'. 'Morat ćete mi sve prepričati.' Kad sam navečer došao kući, požurio sam i poslao joj fotke s Interlibera, ali ne znam je li ih uspjela vidjeti. Žao mi je ako nije, jer znam da bi je veselile.

Neki su ljudi mrtvi i 30 godina prije smrti, ali Mani je bila aktivna, živa i uključena doslovno do zadnjeg svog daha. Kad mi je početkom srpnja rekla za svoju tešku dijagnozu, bio sam zaprepašten i potresen, a ona mi je rekla: 'Hej, rekli su mi da sigurno imam još tri mjeseca u kojima mogu raditi, to nam je dovoljno da završimo knjigu.'

Mani je znala bit dramatična, voljela je kreirat dramatične situacije, ali suočena sa smrću nije nimalo dramatizirala. Cijelo to vrijeme radovala se svakom pozivu, svakom napretku koji smo napravili s knjigom, i ni u jednom trenutku nisam osjetio sjetu ili tugu zbog smrti kojoj se približavala. Čuo sam i čitao o hrabrim umiranjima ali sve do nje mislio sam da to zapravo nije moguće, otići s ovog svijeta bez imalo straha ili žalosti. Zapravo, rekla mi je da joj je žao samo što neće stići napisati jednu komediju u kojoj bi opisala svoje umiranje. Pa smo zajedno raspredali linije te komedije i smijali se.

Kad smo dogovorali promociju romana početkom listopada, do zadnjeg je trenutka pokušavala smisliti način kako da u njoj ipak sudjeluje. „Mogli bi video linkom, ali ne, ne želim da me vide u krevetu. Možda da snimim audio poruku pa da to pustite.“ S obzirom da je stanovala blizu kluba Botaničar u kojem se promocija održavala dogovorili smo se da je dovedemo na sam kraj promocije, u kolicima, da pozdravi prisutne, 'Toliko ću moći izdržati.'

A kad se nekoliko dana prije promocije ispostavilo da je preslaba i za to, tražila je da promociju snimamo tako da je može pogledat. Kad ju je pogledala, bila je sretna kao malo dijete. Sve joj je bilo dobro, ali najviše joj se svidjelo ono što je Ferić rekao, 'ono da u knjizi, iako je puna rastanaka svih vrsta, ima puno radosti, da je to njemu vedra knjiga, puna života. E to, Drago, to sam ja htjela.'

Ne volim velike riječi, klonim ih se jer su često rezultat prilike, a ne stvarnog uvjerenja. Klonim se i patetičnog žalovanja, pogotovo kad je riječ o Mani. Koliko god me pogodila njena smrt, nekako mi to ne ide s njom. Ali mogu reći s punim uvjerenjem da je Mani Gotovac bila veličanstvena žena. Veličanstvena i u životu i u smrti, i da sam od nje puno naučio. I o životu i o smrti. I zato samo, adio, draga Mani, zaključio je Glamuzina.

Adriana Piteša, urednica predzadnjeg romana Mani Gotovac "Ćutim te" u Profilu, koju smo zatekli na Interliberu, kratko je komentirala odlazak Mani Gotovac.

- Mani je bila iznimna osoba. Zadnji put smo se vidjele krajem rujna. Iako je bila teško bolesna, puno smo se smijale, bila je tako puna života. Ne mogu vjerovati da je više nema, rekla  je Adriana Piteša.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 23:21