StoryEditor
KulturaPUN FOYER

'Tri mjeseca imam, dovoljno da završim...': u Splitu je održana promocija 'Rastanaka' u kojima je Mani željela pisati o Gotovini; TBF je stigao s beštimjama, protiv kojih nije dala

28. studenog 2019. - 22:52

Minutom šutnje za Mani Gotovac (1939. - 2019.) započela je u četvrtak promocija njezine posljednje knjige "Rastanci" u foyeru HNK Split.

Promocija koju Mani nije doživjela.

S "Rastancima" se rastala od svijeta, kao David Bowie albumom "Blackstar".

Međutim, iako naslov "Rastanci" djeluje kao (o)poruka, urednik knjige Drago Glamuzina iz izdavačke kuće VBZ otkrio je kako to nije slučaj.

Naslov je bio dan puno prije nego je Mani doznala za bolest. Pod rastancima je Mani, među ostalim, ciljala na "rastanak od Venecije, grada koji više nije bio isti kao onaj njihov iz vremena kad su se ona i Željko Senečić voljeli".

Na rastanak od jednog svijeta, sedamdesetih i osamdesetih, kad je "kultura i umjetnost bila važnija nego danas, a glumci, pisci, film i teatar se više cijenio". I bilo je više "optimizma".

U knjizi je osim ljubavne priče važan kontekst. Upoznajemo galeriju zanimljivih likova iz javnog života, ali i prolazimo kroz društvene pojave, tranzicijsko razdoblje.

Kontekst je istaknuo književni kritičar Velimir Visković i ispričao kako je Mani imala ideju da napiše roman o Gotovini koji je na kraju postao sporedan lik, a Željko Senečić glavni.

Jer, "nije ništa znala o ratnicima, ali o umjetnicima i umjetničkom svijetu jest".

Ljubavi također o kojoj govori na "kompleksan način", kao i o ljubavnom odnosu sa Senečićem koji je za nju bio "replika Marlona Branda" (iz filma "Divljak"), u njezinoj percepciji "muškarčina".

 

- Ona nije samo pisac, prije svega je kazališni čovjek. Bila je hodajući teatar, interpret dijelova iz svojih knjiga. Nosila je u sebi nešto glumstveno, izazivala skandale, podijeljeni stav, ljubav i mržnju. Što će ti teatar o kojem nitko ne govori?!

U teatru mora biti ljubavi, erotike. Uvela je TBF u splitski teatar, LET3 u riječki. Severinu koja je performerica. Mani zna to nanjušiti – ispričao je Visković koji smatra da je dobro poznavala ljudsku dušu i emociju.

- Ljudi su bili dirnuti na promocijama njezinih knjiga, publika je bila tronuta, plakala. Sugerirao sam joj da se drži životnih tema. U tome je najbolja, kad je pisala o svom životu ili likovima koje dobro poznaje - rekao je Visković i zaključio kako Mani piše zanimljivo i 300 stranica "Rastanaka" se pročita u dahu.

Tako su glumice Arijana Čulina i Tajana Jovanović pročitale dijelove s početka i kraja romana koji "nije autobiografija", iako oskosnicu čini ljubavna priča Mani i Senečića, "veća od života".

Na "Rastancima" je radila do zadnjeg dana i posljednjeg rastanka.

- Borila se s bolešću i knjigom da izađe dok može. Knjiga joj bila važna.

"Tri mjeseca imam, dovoljno da završim knjigu". Do zadnjeg trenutka je sudjelovala u nastanku knjige – otkrio je Glamuzina.

Posljednja riječ, tj. pjesma na promociji pripala je TBF-u. Pjesma koju su izveli na otvaranju Splitskog ljeta 2000. i izazvali kontroverze zbog "beštimji", a Mani ih je branila. "Genije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 03:42