StoryEditorOCM
Kultura‘George Kaplan’

Teorija zavjere u scenskoj praksi: kazalište 'PlayDrama' sprema se za veliku splitsku premijeru

Piše PSD.
10. rujna 2015. - 21:50

Splitski glumci kazališta PlayDrama, Elvis Bošnjak, Stipe Radoja, Bojan Brajčić, Petra Kovačić Pavlina Sara Ivelić vratili su se iz Grožnjana, gdje su dva tjedna u organizaciji Hrvatskog centra ITI (International Theatre Institute) bili sudionici Dramske kolonije, te prolazili kroz scensko čitanje francuske drame “George Kaplan” Frederica Sonntaga.

U Domu mladih prionuli su odmah po povratku na sljedeću fazu – uvježbavanje na sceni – kako bi 26. rujna premijerno izveli ovaj komad, a već tri dana kasnije imaju zakazan termin u zagrebačkom kazalištu Gavella.

Istovremeno će, kao završnu fazu ovoga projekta koji je kao jedini dramski program u cijelosti uvršten u program prestižnoga Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj, također pod okriljem ITI-ja prisustvovati zagrebačkoj promociji zbirke suvremene francuske drame. U njoj su, pored Sonntaga, zastupljena još tri moderna dramatičara.

Pripreme za predstavu s kojom će se i završiti splitski dio festivala Rendez-vous su svakodnevne, a upravo je, uz asistenciju Marija Leke, završeno snimanje videomaterijala, koji je sastavni dio scenske priče.

Matematička preciznost

Dramu je s francuskog prevela Dora Slakoper, a redateljica je Cintija Ašperger.

- Radi se o vrlo uzbudljivom tekstu s neobičnim narativnim spojevima - kaže Bošnjak, voditelj PlayDrame, o komadu koji je nazvan imenom izmišljenog tajnog agenta iz Hitchcockova filma “Sjever - Sjeverozapad”.

- Govori o teorijama zavjere i njihovom utjecaju na naše živote. Drama ima tri dijela, u prvom se pojavljuje aktivistička skupina koja želi, zapravo, razvlastiti sve vlasti time što bi se malo-pomalo cijeli svijet zvao George Kaplan.Predstava u kojoj glumci nemaju imena označeni su kao A, B, C, D, i E, igrat će se nakon premijere još sedam puta tijekom listopada.

U autorskom timu su još Ozren Bakotić kao scenograf, Mario Leko je zadužen za kostime, Eduard Botrić za glazbu, a Siniša Jakovčević za oblikovanje svjetla i tona.

PIŠE: JASENKA LESKUR STANIČIĆ, FOTO: DUJE KLARIĆ/CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 23:18