StoryEditor
Kulturatradicija i mediteran

Skupovi o Saloni i Kandijskom ratu i promocije knjiga na 31. Knjizi Mediterana

Piše Renato Kragić
22. rujna 2019. - 16:03


U nedjelju u 18 sati u Zavodu HAZU u Splitu svečano će biti otvorena 31. Knjiga Mediterana.

Nakon pozdravne riječi utemeljitelja smotre Nenada Cambija, uvodni esej "Povijesna svakodnevnica u ljetnikovcima Rijeke dubrovačke" izložit će Stanislava Stojan. Potom će u Marulovom gradu u okrilju institucije koja skrbi o književnoj ostavštini Marka Marulića biti predstavljen roman Dina Milinovića "Marulov san".

U 19.30 sati kraj prve večeri označit će predstavljanje knjige "Studije o Splitskom Evangelijaru" na kojem će govoriti Domagoj Volarević, Branko Jozić i msgr. Marin Barišić.

Knjiga Mediterana nastavlja se u ponedjeljak u 8.30 sati međunarodnim znanstvenim skupom "Salona od godine 119. prije Krista do kasne antike". Skup će trajati u ponedjeljak i utorak cijeli dan te u srijedu prijepodne, a na njemu će izlagati nekoliko desetaka istaknutih znanstvenika.

U četvrtak u osam sati kreće se ne u Palaču Milesi nego na Klis gdje će se održati međunarodni znanstveni skup "Dalmacija i kandijski rat, o 350. obljetnici završetka rata". On će se protegnuti i na petak ujutro, a na njemu će također sudjelovati istaknuti povjesničari.

Osim znanstvenih skupova, na Knjizi Mediterana tradicionalno se predstavljaju i zanimljive knjige kao što su, među ostalim, "San o Everestu" Stipe Božića (ponedjeljak, 20.30 sati), roman "Sfinga" Veljka Barbierija (srijeda, 20 sati), Poljički statut (četvrtak, 19 sati), zbornik radova "Bogdan Radica, život i vrijeme" (petak, 19 sati...)

Predstavit će se i izdavačka djelatnost ogranaka Matice hrvatske Dubrovnik i Zadar, Gradske knjižnice Jurja Šižgorića i otoka Korčule.

Trideset prvo izdanje Knjige Mediterana završit će u subotu navečer nakon predstavljanja knjige Ive Babića "Iz dalmatinskog srednjovjekovlja".

Organizatori manifestacije su Književni krug Split, Arheološki muzej Split, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu, Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu. Iza Knjige Mediterana financijski su stali Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Županija splitsko-dalmatinska, Zaklada HAZU, Općina Klis, Grad Solin i Grad Split.

I zadnje, ali ne najmanje važno, ulaz na sva izlaganja je slobodan, a knjige se prodaju po prigodnim cijenama.

Izdvojeno

13. srpanj 2020 18:48