StoryEditorOCM
KnjiževnostKnjiga Mediterana

Knjiga Vladimira P. Gossa o tome kako su se umjetnički razvijali Hrvati u doticaju s Ilirima, Keltima, Grcima i Rimljanima večeras u Palači MIlesi

23. rujna 2020. - 12:10

Nova knjiga Vladimira P. Gossa "Početci hrvatske umjetnosti", što je nedavno izišla u nakladi Ibis grafike, bit će u srijedu u 19 sati predstavljena na 32. Knjizi Mediterana u Zavodu HAZU u Splitu.

U ovoj knjizi Goss prati razvoj umjetnosti na području na koje su se doselili Hrvati, pokušavajući proniknuti upravo u ono specifično hrvatsko u umjetničkom izričaju. Obogaćena i produbljena spoznajama drugih struka – filologije, povijesti, etnologije, da spomenemo samo neke – ova knjiga zatvara krug od samih početaka u kojima je upravo krajolik sam bio umjetnost, preko umjetničkih djela u užem smislu, do promišljenih uklapanja urbanih tvorevina u taj isti krajolik u vidu njegove reinterpretacije i kvalitativne dogradnje.

Ukratko, riječ je o sintetskoj monografiji na 488 stranica, koja istražuje odnos umjetničkog stvaralaštva kao funkciju prostora i stvaralačkog duha, nature i kulture, međuprožimanjem kojih se prirodni kajobraz transformira u kulturni krajolik. Autor prati razvoj umjetnosti u hrvatskom prostoru, tj. prostoru u koji su se doselili Hrvati i koji oni dijele sa zatečenim stanovništvom i s povijesnim suputnicima u tom prostoru, npr. pretpovijesnom tradicijom Ilira i Kelta, klasičnom kulturom Grčke i Rima, ranosrednjovjekovnim stvaralaštvom Langobarda i Franaka.

Knjiga sadrži i 142 ilustracije, odabrane tako da slijede priču o postojanju i stvaralaštvu jednog naroda u konkretnom prostoru i etničkom okruženju. Kako se ističe u nakladničkoj napomeni, ilustracije nastoje dati doprinos razumijevanju središnje teme: što je umjetnost i kako nastaje – od stvaralačkih pojedinaca i skupina do univerzuma, a poseban doprinos likovnoj opremi knjige koja je namijenjena znanstvenoj zajednici, ali svakako i zainteresiranom laiku, daju crteži akademske slikarice Karine Sladović.

Vladimir Peter Goss, rođen 1942. kao Vladimir Gvozdanović, je hrvatsko-američki znanstvenik, pisac i novinar, professor emeritus Sveučilišta u Rijeci, a tijekom karijere predavao je na University of Michigan, University of North Carolina i University of Tel Aviv. Autor je ili suautor sedamnaest znanstvenih knjiga ili kataloga i više od stotinu znanstvenih studija s naglaskom na razdoblja predromanike i romanike na Mediteranu i Jugoistočnoj Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 23:46