StoryEditorOCM
Književnostbaština

Sredozemnim esejom Borisa Senkera počela 32. Knjiga Mediterana, u četvrtak počinje skup o svetome Jeronimu

Piše Renato Kragić
21. rujna 2020. - 15:27


U nedjelju navečer u Palači Milesi u Splitu, poslije tradicionalne pozdravne riječi akademika Nenada Cambija, tradicionalnim mediteranskim esejom počela je 32. Knjiga Mediterana.

Ugledni teatrolog dr. sc. Boris Senker svoj sredozemni esej "Pozornica paluba", kako sugerira i naslov, obojio je kazalištem.

Nakon toga uslijedilo je predstavljanje knjige Nenada Cambija "Umjetnost antike u hrvatskim krajevima". Knjiga u izdanju Književnoga kruga Split i Instituta za povijest umjetnosti.

- Ove knjige u prodaji nema već petnaestak godina pa sam priredio ovo drugo, bitno izmijenjeno izdanje. Barem četrdeset posto teksta je izmijenjeno ili nadopunjeno, a u knjizi se našlo i osamsto novih fotografija, rekao je Cambi, uz kojega su knjigu predstavili Dražen Maršić i Miroslav Glavičić.

image
Boris Senker uoči nastupa
 


Nakon kraće stanke, potrebne da se premosti razlika između antike i čakavske suvremenosti, uslijedila je promocija
udžbenika sveučilišnog profesora i čakavskoga pjesnika Joška Božanića "Vernakularna stilistika". Uz autora knjigu su predstavili Antonela Marić i Eni Buljubašić.

Knjiga Mediterana se, prema svjedočenju predsjednika Književnog kruga Split Nenada Cambija, održava u teškim okolnostima pandemije koronavirusa i smanjenju sredstava od 23 posto.

U ponedjeljak u 12 sati predstavljena je knjige Marine Ugarković "Geometrija smrti: isejski pogrebni obredi, identiteti i kulturna interakcija. Antička nekropola na Vlaškoj njivi, na otoku Visu" a potom Vjesnik za arhelogiju i historiju dalmatinsku.

image
Ni nedjeljno popodne ni koronsko ozračje nisu spriječili publiku da dođe u Palaču Milesi 
 

Od 18 sati slijedi predstavljanje zbornika radova "Vratnice Andrije Buvine u splitskoj katedrali: 1214.- 2014.", a potom knjige Ernesta Hébrarda i Jacquesa Zeillera "Split, Dioklecijanova palača". Drugi dan Knjige Mediterana završit će promocijom knjige Duška Kečkemeta "Utvrde Splita".

U utorak i srijedu u popodnevnim satima bit će predstavljene po dvije knjige i zbornika, dok u četvrtak u 8.30 počinje znanstveni skup o svetome Jeronimu, koji će se protegnuti i na petak. Naravno, uz uobičajene promocije knjiga i zbornika, naravno mediteranske tematike, kako i sugerira naziv manifestacije.

I tako sve do subote, uz pridržavanje svih protuepidemiloških mjera, s potporom koja, kako smo čuli, jedva dostaje za dezinficijens.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 22:19