StoryEditor
KulturaUMRO REDATELJ ALAIN RESNAIS

Režirao je film 'Hirošima, ljubavi moja' koji spada u besmrtne klasike

Piše PSD.
3. ožujka 2014. - 15:21
Preminuo je Alain Resnais, jedan od najvećih francuskih filmaša svih vremena. Alain Resnais je, srećom, za razliku od nekih velikana, već za života prepoznat kao važna figura pokretnih slika. Za film “Prošle godine u Marienbadu“ (1961.) osvojio je Zlatnoga lava na festivalu u Veneciji, a za “Moj ujak iz Amerike“ (1980.) glavnu nagradu žirija i FIPRESCI u Cannesu.

Prvim je filmom utjecao na jednog Davida Lyncha, a drugim proslavio Gerarda Depardieua. Godine 2009. u Cannesu, gdje mu se u konkurenciji prikazao film “Divlje trave“ (2009.), primio je nagradu za životno djelo i izniman doprinos povijesti kinematografije.

Napunio je 91 godinu prošlog ljeta, no režirao je “do posljednjeg daha“. Nedavno mu se na Berlinaleu prikazao posljednji film, “Voljeti, piti i pjevati“, a rođen je davne 1922. i karijeru je započeo još sredinom četrdesetih.

Više od šest dekada Resnais je bio na prvoj crti filmske bojišnice. Kalio se kao montažer i bio je toliko briljantan da je za njega Jean-Luc Godard jednom zapisao “Resnais je drugi najbolji montažer na svijetu nakon Sergeija Eisensteina“.

Na sebe je pažnju skrenuo izuzetnim dokumentarcem “Noć i magla“ (1955.) o židovskom holokaustu u Drugom svjetskom ratu. Veličinu je navijestio besmrtnim klasikom “Hirošima, ljubavi moja“ (1959.) koji se smatra jednom od krupnijih kapljica francuskog “novog vala“. No, Resnais nije htio posve biti dio “novog vala“.

Bio je bliži Ericu Rohmeru nego Godardu, Jean-Pierreu Melvilleu i Francoisu Truffautu. Trojac je vizualno eksperimentirao s hollywoodskim žanrovima, a Resnais je više bio za esejističke filmove, demonstraciju moći riječi i dijaloga, igru naracijom koja je kod njega bila nekonvencionalna i nelinearna prilikom dočaravanja sjećanja likova, centralne teme njegovih ostvarenja.

Zato je možda i obožavao pričati. Pričati o filmovima drugih redatelja i gledati ih čak i više nego snimati vlastite. “Snimanje filmova je dobro, ali gledanje filmova je još bolje“. Nastavimo gledati filmove. Za Alaina Resnaisa.

marko njegić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. kolovoz 2022 22:57