StoryEditor
Ostaloartisti u gladovanju

Otvoreno pismo 165 glumaca i 14 udruga u kulturi premijeru te ministrima kulture i financija: Dobili smo potpore samo za prva tri mjeseca!

Piše Renato Kragić
4. prosinca 2020. - 11:42
Ministar financija Zdravko Marić jedan je od troje primatelja otvorenoga pisma  Bruno Konjević/Cropix

Čak 165 glumica i glumaca, zaposlenika zagrebačkih kazališta, poslalo je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, ministru financija Zdravku Mariću i ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek kojim žele upozoriti na nezavidnu situaciju u kojoj su se našli samostalni umjetnici i kulturni radnici na nezavisnoj sceni u uvjetima pandemije uzrokovane virusom Covid-19.

Otvoreno pismo supotpisalo je 14 udruga u kulturi.

- Vlada HR kontinuirano dodjeljuje potpore za očuvanje radnih mjesta svim subjektima u gospodarstvu, a jedino su samostalni umjetnici i radnici na nezavisnoj sceni dobili potpore samo za prva tri mjeseca epidemije i nakon toga više ništa. Mnogi od njih su time doista egzistencijalno ugroženi, kaže se u pismu.

- Proteklih dana u kazalištima diljem Hrvatske čitao se govor podrške kao potpora kolegama i kolegicama samostalnim umjetnicima. Svojim aplauzom ovom apelu Vladi pridružila se i publika. Kako je to izgledalo, može se vidjeti u montažnom videu, ovdje:

Hrvatski glumci i ostali umjetnici ističu da žele javno ukazati na nepravedan i diskriminirajući položaj u koji su stavljeni hrvatski samostalni umjetnici, koji svojim radom proračun pune kao i svi ostali građani.

Reakcija Ministarstva: Možda uvid javnosti u mjere nije cjelovit

Ministarstvo kulture i medija reagiralo je na Otvoreno pismo glumaca/ zaposlenika javnih kazališta i dijela strukovnih udruga vezano uz dodjelu potpora samostalnim umjetnicima i nezavisnim profesionalcima u području kulture uslijed pandemije.

Ministarstvo dijeli zabrinutost zbog teške situacije u kojoj su se našli brojni umjetnici pogođeni krizom uzrokovanom pandemijom koja je zahvatila sve razine društva i snažno pogodila prije svega samostalne umjetnike kao i nezavisne profesionalce u području kulture. Upravo zbog te teške situacije, Ministarstvo je, kažu, poduzelo cijeli niz mjera i osiguralo sredstva putem velikog broja ad-hoc natječaja za financiranje poglavito neovisnog kulturnog sektora.
 
- Ističući prije svega duh solidarnosti i zajedništva kao temelje pravednog i demokratskog društva, mjerama koje poduzimamo od ožujka ove godine nastojali smo ublažiti posljedice pandemije na materijalni status umjetnika i obuhvatiti sve umjetnike i kulturne djelatnike koji su izgubili mogućnost svojega djelovanja  (ili su djelomično onemogućeni). 
 
U okviru rebalansa Ministarstvo je osiguralo 48 milijuna kuna za Krizni fond za pomoć kulturnom i medijskom sektoru te 35 milijuna kuna za provedbu poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura online koji se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda.
 
Nakon prve faze potpunog zatvaranja i linearnih potpora umjetnicima, odlučili smo se za strategiju raspisivanja ad-hoc natječaja kako bismo umjetnike honorirali za nove oblike rada, u fizičkom obliku gdje je to moguće kao i u online okruženju.
 
Poduzete mjere i aktivnosti MInistarstvo je podijelilo u tri faze.  U prvoj,kada su obustavljene sve društvene i gospodarske aktivnosti, bilo je 6 mjera, u drugoj krajem svibnja još 4, te u trećoj još 4.

- Zbog svega navedenog, ne možemo se složiti s tvrdnjama iznesenima u peticiji da su poduzete mjere i odluke diskriminatorne, no dopuštamo da uvid javnosti u njih nije cjelovit.  Vjerujemo da smo u najvećoj mogućoj mjeri uspjeli kroz različite ciljane mjere zahvatiti čitav kulturni i medijski sektor, vođeni željom da one budu dostupne prije svega onima najugroženijima, istovremeno nastojeći da se kulturno stvaralaštvo ne zaustavi.
 
Upravo na tom tragu, najnovijim mjerama objavljenima prije nekoliko dana, većina kulturnih ustanova ostaje otvorena, a brojne kulturne aktivnosti mogu se i dalje odvijati čime kulturu održavamo živom u trenutcima kada je ona svima toliko potrebna, poručuju iz Ministarstva kulture i medija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 18:54