StoryEditor
Kazališteima se, brine se

Nakon otvorenog pisma Vladi 165 glumica i glumaca Ministarstvo kulture i medija osiguralo gotovo 900 tisuća kuna za 29 programa

Piše Renato Kragić
4. prosinca 2020. - 16:30
Jan Kerekeš iz 'Kerekesh teatra' u srpnju je u Varaždinu prosvjedovao jer je od županije dobio samo tri tisuće kuna, a sad je dobio 33 puta više Željko Hajdinjak/Cropix

Nekoliko sati nakon što se pojavila vijest o otvorenom pismu 165 glumica i glumaca te 14 udruga u kulturi upućenom premijeru Andreju Plenkoviću, ministru financija Zdravku Mariću i ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek kojim upozoravaju na nezavidnu situaciju u kojoj su se našli samostalni umjetnici i kulturni radnici na nezavisnoj sceni u uvjetima pandemije pojavila se i vijest da je Ministarstvo kulture i medija objavilo rezultate Javnog poziva za potporu dijelu troška izvedbe u području kazališne, plesne te klasične i jazz glazbene djelatnosti.

Potpora u ukupnom iznosu od 882.925 kuna osigurana je za 29 programa.

image
Hrvatski barokni ansambl fokus će s bankovnih izvadaka moći usmjeriti na partiture  
Nikola Vilić/Cropix

- Ministarstvo kulture i medija reagiralo je na uočenu potrebu za dodatnom potporom aktivnostima u području izvedbenih umjetnosti u okolnostima smanjenih prostornih kapaciteta i posljedične nemogućnosti pokrivanja dijela troškova izvedbi u razdoblju od 1. listopada 2020. do 1. listopada 2021. godine, rekli su su iz ministarstva i objasnili da je Javni poziv trajao od 30. listopada do 16. studenog i da su na njega ukupno pristigle 34 prijave.

OD STO TISUĆA DO 5635 KUNA

Među odobrenima po visini primitka najviše je pripalo Kazališnoj družini "Kerekesh teatar" koja je za "Kazališno buđenje" jedina dobila šesteroznamenkastu svotu, okruglo sto tisuća kuna. Iza njih s 90 tisuća kuna je Umjetnička organizacija "Planet Art".

Hrvatski barokni ansambl dobio je 70 tisuća kuna za potporu dijelu troška izvedbe u 21. koncertnoj sezoni. Po 50 tisuća kuna dobit će kazališta Mala scena i Moruzgva, potonja za izvedbe na Sceni Vidra u Zagrebu i u Dvorani Lora u Splitu.

image
Filip Šovagović vjerojatno je navikao da mu stvari naprosto ne idu glatko  
Marko Todorov/Cropix

Uz nekoliko iznimaka s po 40 tisuća kuna, ostatak potpora je ispod 30 tisuća kuna. Najniži dobiveni iznosi su četiri tisuće, odnosno 5.625 kuna (iznosi nisu izražavani u lipama). Je li im blagajna napola puna ili napola prazna, tek će se vidjeti i koliko će li im to pomoći, tek će se vidjeti i čuti.

Odbijenicu je dobilo pet programa. Nije odobren najam prostora za kazališno gostovanje predstave 'Zagreb 2020' Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića niti Jazz & Wine Festival Hvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. srpanj 2021 06:34