StoryEditor
Ostalopotpore za umjetnike

Optužbe o kršenju epidemioloških mjera u HNK u Zagrebu vrlo su ozbiljne i zatražili smo izvješće Kazališnog vijeća i sindikata, rekla je ministrica

Piše R. K.
12. siječnja 2021. - 14:15
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek između intendantice HNK u Zagrebu Dubravke Vrgoč i dr. Zvonka Kusića  Bruno Konjević/Cropix

  Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek komentirala je otvoreno pismo koje su sindikalni povjerenici Hrvatskoga narodnog kazališta u ponedjeljak poslali osnivačima, Ministarstvu kulture i medija i Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba, kao i članovima Kazališnog vijeća, u kojemu  69,67 posto zaposlenika HNK podupire smjenu intendantice Dubravke Vrgoč.

- Dobila sam to pismo i ne mislim da su otvorena pisma najbolji način komuniciranja, rekla je ministrica i dodala da je u utorak sjednica Kazališnog vijeća nakon koje će razmotriti pismo i, ako bude trebalo, razgovarati s njegovim potpisnicima.

- Tijekom studenoga i početkom prosinca u javnosti su bile iznesene vrlo ozbiljne optužbe vezane uz poštovanje epidemioloških mjera. Mi smo putem Kazališnog vijeća još jednom zatražili i dobili vrlo detaljno izvješće uprave. Molim predsjednika Kazališnog vijeća da izvješće o eventualnom kršenju mjera daju i predstavnici sindikata.

Nismo od njih dobili nikakvo izvješće. S obzirom na to da se radi o vrlo ozbiljnim optužbama i jednoj vrlo ozbiljnoj situaciji, mi ćemo svu dokumentaciju koju smo primili dostaviti nadležnim tijelima, budući da su u međuvremenu podignute i neke optužnice, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Ona je dodala da je HNK je već nekoliko godina najposjećenije kazalište, za koje su rasprodane ulaznice, iza njih je velik broj i međunarodnih gostovanja i koprodukcija, dobitnici su nacionalnih nagrada, podržava ih kulturna javnost i publika i nije primjereno govoriti da bi to kazalište loše radilo.

'ČEŠLJANJE' PODATAKA O UMJETNIČKIM PRIHODIMA

Vezano za brojne prigovore iz umjetničke sfere koji su se javljali od prvoga vala pandemije, Nina Obuljen Koržinek rekla je i da će se samostalnim umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna omogućiti isplata mjesečne potpore od 4000 kuna neto. Rok za prijavu je 25. siječnja.

Osim toga, u pripremi je i novi javni poziv za dodjelu potpore nezavisnim profesionalcima u području kulture i umjetnosti, članovima strukovnih udruga, koji rade honorarno, a nisu samozaposleni i nisu ostvarili pravo na uplatu obveznih doprinosa.

- Omogućit ćemo potporu umjetnicima za dva mjeseca, s obzirom na produženo trajanje krize i na zaista tešku situaciju u kojoj su se našli umjetnici, posebno oni koji djeluju u izvedbenim umjetnostima. Kriteriji su naslonjeni na potporu koju je  ministarstvo  osiguralo u proljeće, s tim da se neće gledati učinci iz 2020. godine, nego umjetnici mogu za prikaz ostvarenih prihoda izabrati jednu godinu od 2017. do 2019.

U raspisu natječaja vrlo detaljno tražimo podatke o prihodima koje su tijekom 2020. umjetnici ostvarili, posebno u odnosu na programska sredstva ministarstva, i na sve izravne potpore koje smo osigurali, kako bismo temeljem tih podataka, nakon ova dva mjeseca, mogli dalje nastaviti s mjerama potpore, bilo kroz sustav izravnih potpora ili kroz naše ad hoc natječaje, zaključila je ministrica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 20:03