StoryEditor
Kulturain memoriam

Nezaboravni prvak drugog plana: prerani odlazak glumca Ivana Brkića

Piše PSD.
8. rujna 2015. - 15:36

Tužan početak rujna za hrvatsko glumište. U 55. godini napustio nas je karakterni glumac Ivan Brkić. Rođen u Vinkovcima 1960., glumu je upisao 1979. kao prva generacija studenata na ADU u Osijeku i diplomirao 1984. u klasi Fabijana Šovagovića.

Do kraja osamdesetih kalio se na kazališnim daskama u Osijeku, tumačeći zapažene uloge u predstavama “Kroćenje goropadnosti“, “Hamlet“, “Don Juan“... Početkom devedesetih član je Drame HNK u Zagrebu, gdje je ostvario mnoštvo uloga, utjelovivši Jahija u “Osmanu“, dr. Paula Altmanna u “Gospodi Glembajevima“, Dživa u “Skupu“...

TV publika zna Brkića po serijama “Bitange i princeze“, “Loza“, “Mamutica“ i “Odmori se, zaslužio si“. Preferirao je tzv. filmsku glumu i na velikom ekranu bio neizostavan dio ansambla filmova Vinka Brešana (“Maršal“, “Svećenikova djeca“), Branka Schmidta (“Vukovar se vraća kući“, “Metastaze“) i Dejana Aćimovića (“Je li jasno prijatelju“, “Moram spavat’ anđele“).


Upravo je u Brešanovu megahitu “Kako je počeo rat na mom otoku“ Brkić skrenuo pažnju šireg auditorija na sebe ulogom Roka Papka, vođe novoosnovanog “kriznog štaba“ koji pokušava majora YU armije Aleksu nagovoriti na predaju. Dijaloška dodavanja Roka i Murka (Predrag Vušović) najviše su ostala u sjećanju nakon filma. Brkić je bio sugestivan u svakoj sceni i izazivao iskren osmijeh nijansiranom facijalnom komikom i verbalnim narodskim opaskama poput “E, ovo mu nije tribalo!“.

Nezaboravan i kao Miljenko, poslovođa dućana hercegovačkog podrijetla koji se šepiri u potkošulji s lančinom oko vrata u Matanićevoj “Blagajnici“, Brkić nikad nije postao glavni glumac, ali je dominirao iz drugog plana u karakternim ulogama i funkcionirao kao potporanj filmu i kolegama, bivajući im zahvalan partner. Jedan od najzahvalnijih unutar hrvatske kinematografije.
Marko NjegićŽelite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. kolovoz 2022 19:17