StoryEditor
Kulturau zadru od 27. do 29. rujna

Miljenko Jergović i ekipa pobrinut će se da 'Strašne žene' ne drže tri kantuna KaLibar bestivala

18. rujna 2018. - 21:30

Šesti zadarski KaLibar bestival, koji će se održati od četvrtka do subote, od 27. do 29. rujna, od 18 sati nadalje, s ovogodišnjim programom izišao je nešto kasnije, ali s jakim književnim imenima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije.

U Zadar dolazi Miljenko Jergović, koji je od svoga posljednjeg nastupa na "Zadar čita" 2009. godine objavio niz knjiga. Od aktualne, ovogodišnje "Selidbe" tu su, među ostalim, i "Rod", "Sarajevo, plan grada", "Wilimowski", "Nezemaljski izraz njegovih ruku" i druge. Razgovor s Jergovićem u subotu moderirat će također ugledni gost Tomislav Brlek.

Iz Beograda stiže novinar, pjesnik i satiričar Tomislav Marković. Zanimljiv, angažiran, duhovit i direktan Marković će u četvrtak u crkvi svetog Dominika, gdje se osim izleta u Indie bar i Kazalište lutaka, odvijaju gotovo svi programi, sudjelovati u programu posvećenom Predragu Luciću. Bit će prikazan i dokumentarni film "Viva Ludež", uz razgovor s autorima filma Marinom Banićević i Sašom Stanićem.

Katapultiranje pisaca

Iz Banje Luke stiže Tanja Stupar Trifunović. Pjesnikinja, rođena u Zadru koji je napustila početkom rata devedesetih, autorica je zapaženih i nagrađivanih zbirki "O čemu misle varvari dok doručkuju", "Glavni junak je čovjek koji se zaljubljuje u nesreću" koje će gostovanje u rodnome gradu učiniti zanimljivim i emotivnim iskustvom.

Realtivno česta zadarska gošća, pripovjedačica Tanja Mravak, koja se afirmirala preko Pričigina i knjiga priča "Moramo razgovarati" i "Naša žena", predstavit će se u subotu u Svetog Dominika.

U petak će se predstaviti Nikola Leskovar, dobitnik nagrade "Prozak" za 2016. za najbolji prozni rukopis autora do 35 godina starosti. Pisac rođen u Tuzli s varaždinskom adresom predstavit će roman "Tijelo od soli" koji se bavi upravo takvom ratnom sudbinom i uklapanjem u novu sredinu. Zajedno s njim u programu "Katapult u gostima" predstavit će se Lidija Deduš.

Rođenjem Banjolučanka, koja je odrastala u ratnom Sarajevu, sadašnja Varaždinka, poznata kao sudionica književnih natječaja i kao pjesnikinja s društvenih mreža, predstavit će nedavno u Beogradu objavljenu zbirku poezije "Apatridi i ostale čudne ličnosti". U subotu će novu, treću knjigu poezije predstaviti Zadranka Martina Vidaić, svojedobno dobitnica Gorana, a danas jedna od najcjenjenijih hrvatskih pjesnikinja.

Institucije rade svoj posao

Kako se uobičajilo na festivalu, u četvrtak će se predstaviti novi dobitnik nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama. To je istarski pisac Mladen Blažević, a bit će promovirana i knjiga "Makroorganizmi" prošlogdišnjeg pobjednika Bojana Krištofića. On će, zajedno s Natašom Kadin, u subotu sudelovati u predstavljanju "Crtica s otoka", novina koje su ovo ljeto nastale na Silbi.

Organizatori festivala je udruga Zadarski pisci - ZaPis. Kruno Lokotar je umjetnički voditelj, a Želimir Periš operativni režiser. Tu su i Adrijana Vidić, Stanislava Nikolić Aras, Zrinka Džoić i puno ZaPisovih prijatelja i volontera. Programe će moderirati i Lokotar, Periš i Nikolić Aras.

- Ministarstvo, Grad i Županija, tim redom, vrlo korektno prate festival, a inozemne goste dovodimo uz potporu
Tradukija - koji našem malom festivalu daje dimenziju međunarodnosti - kaže Periš uz napomenu da nije bio problem privući jake goste. - Književnoj sceni sušno nedostaje povoda za susrete i druženja, pa su se tako svi dragi gosti vrlo rado odazvali na veselje publike, pozitivan je Želimir Periš.

Nije nevažno napomenuti da je za sve programe festivala koji pridonosi da Zadar bude otvoren, kreativan i kulturan grad cijena ulaznice ista kao i za gledanje zadarskog zalaska sunca i za slušanje morskih orgulja, dakle nula.

 

Počast Daši Drndić među 'Strašnim ženama'
Posebno zanimljiv novi program je "Strašne žene". Njega čine izložba kojom će se otvoriti festival i završna slušaonica DJ Sare Morić/Zbeletron. Tu je i društvena igra "Strašne žene", čiji su autori Gabrijela Ivanov i Želimir Periš, na temu ravnopravnosti koja će se moći zaigrati u Indie baru. Budući da "Strašne žene" slave doprinos važnih žena društvu, bit će predstavljena posebna karta nedavno preminule hrvatske književnice Daše Drndić. - Riječ je o vrlo zanimljivom i ambicioznom drušveno-angažiranom proizvodu upakiranom u zabavnu igru. Prilika da se kultura konzumira na još jedan umjetnički izričaj koji nije ni knjiga ni slika ni glazba, već - igra!, objasnio je sukreator Periš.

 

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 01:40