StoryEditor
KnjiževnostAutobus za Trnavu

‘Mladenka kostonoga‘, ‘Vošicki‘ i ‘Herkul‘ na drugome varaždinskom izdanju KaLibar bestiVala od večeras do subote

Piše Renato Kragić
24. rujna 2020. - 18:20
KaLibar bestiVal, festival književnosti i umjetnosti promijenio je mjesto održavanja, ne i duhJure Mišković/Cropix

Osmi KaLibar bestiVal, Festival književnosti i kulture koji je nastao u Zadru, od četvrtka do subote drugi se put održava u Varaždinu. Sa zanimljivim, kvalitetnim knjigama 13 pisaca te popratnim programom.

Festival otvara predstavljanje knjige 'Ovo vrijeme sada' Semezdina Mehmedinovića, koji se javlja video-linkom.

Nakon toga dodijelit će se nagrada "Post scriptum" za književnost na društvenim mrežama, koja uključuje objavu knjige. Nju je za poetski rukopis dobila Senka Kapetanović, koja će dogodine predstaviti knjigu koja je dio nagrade.

Prošlogodišnja dobitnica nagrade Lidija Deduš predstavit će svoju, lani nagrađenu zbirku poezije 'Razglednice iz prašnjave republike', uz Kruna Lokotara,urednika knjige i suorganizatora festivala.

Završetak večeri pripast će Olji Savičević Ivančević koja će, uz Lokotara i Ivanu Bodrožić, predstaviti novu zbirku priča 'Nasmijati psa i sedam novih priča' i zbirku poezije 'Divlje i tvoje'. Nakon toga slijede Oljine priče iz kojih je nastao strip 'Ljeto' Danijela Žeželja i Jelene Paljan, te filmovi 'Trešnje' i 'Balavica', u režiji Dubravke Turić, odnosno Igora Mirkovića.

image
Želimir Periš, pisac 'Mladenke kostonoge'
 
Jure Mišković/Cropix


Kalibarski petak počinje u vrijeme staroga TV dnevnika uzajamnim predstavljanjem dvoje pjesnika u naponu poetske snage. Sanja Baković predstavit će zbirku 'Sang' Alena Brleka, a on će govoriti o njenom 'Autobusu za Trnavu'.

Sat poslije Nikola Leskovar i Kruno Lokotar predstavit će roman Marka Gregura 'Vošicki' o češkom doseljeniku u Koprivnicu, zaljubljeniku u knjigu i umjetnost, vlasniku tiskare kojeg kao dotepenca neumoljivo udaraju politički režimi u kojima se zatiče.

Kao finale večeri bit će promocija romana 'Herkul' Miljenka Jergovića. "Istovremeno i mračnu i smiješnu, opominjuću satiru kontra svakog, a posebno domaćeg, nacionalizma i lokalnog fašizma", kako se kaže u festivalskom programu, uz pisca predstavit će Želimir Periš i Nikola Leskovar.

image
Zadarski počeci KaLibar bestiVala  
Jure Mišković/Cropix


Program u subotu počinje promocijom dviju knjiga supokretačice festivala Staše Aras, zbirku priča '12 pred zidom' i zbirku poezije 'Premještanja', predstavit će Želimir Periš, također supokretač KaLibar bestiVal. Periš će u subotu, uz pomoć Lidije Deduš i Kruna Lokotara, predstaviti svoj novi roman 'Mladenka kostonoga' u kojem taj "punk-guslar i historiograf fikcije prokazuje toksični nacionalizam, zatucano praznovjerje i licemjerje političke i vjerske vlasti".

U subotu će se povodom nove zbirke priča 'Nikamo ne idem' video-linkom javiti makedonska spisateljica Rumena Bužarovska, odat će se počast prenaglo otišlome Bekimu Sejranoviću i predstaviti knjige 'Blizina svega' Ante Zlatka Stolice i romana 'Plivač' Ivice Prtenjače.

- Program je planiran u dvorištu kluba P4 uz strogo poštivanje epidemioloških mjera, kao što su mjerenje temperature, registracija, razmak među stolicama i zabranu zadržavanja na šanku. U slučaju kiše program se seli u unutarnjašnjost i tada će broj posjetitelja limitiran, poručuju organizatori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. listopad 2020 06:45