StoryEditor
KulturaProsvjednici nasrnuli na publiku

Kontroverzna predstava ipak privedena kraju, kazalištem se orilo 'Zovi, samo zovi'! Policija izbacila pravaše iz HNK

Piše J. Parić, S. Ljubičić
24. travnja 2017. - 23:42
prosvjed_kazaliste6-240417

21:42 - Predstava je gotova. Osim početnog kašnjenja od pola sata, te izbacivanja dva posljednja reda partera iz kazališta, do kraja dugo iščekivanog Frljićevog uratka, nije bilo nikakvih problema, a publika je na kraju predstavu nagradila gromoglasnim pljeskom.

Sudar titana u HNK: pogledajte kako se publika digla na noge i pjesmom podržala Frljića, prosvjednicima su poslali jasnu poruku ljubavi i tolerancije

20:33 - Predstava je počela. Iz HNK je izbačena većina članova HSP-a koji su ušli na predstavu.

 

20:25 - Policija je zauzela kazalište i kako doznajemo, počela je sa izbacivanjem pojedinaca iz teatra koji pjevaju pravaške pjesme!

Prije 15-ak minuta započeli su sa snimanjem situacije i publike, nakon čega su trojicu prosvjednika 'izvukli' iz kazališta! Radi se, kako doznajemo o pravašima.

20:15 - Ispred kazališta okupljeni prosvjednici žvižduću publici, kako jedno po jedno polako ulaze u kazalište, te im pogrdno dovikuju 'četnici' i 'balkanska krčmo'.  Pravaši i ostali protivnici održavanja predstave strateški su se rasporedili po kazalištu, uz mnogobrojne transparente, između ostalih i onoga na kojem piše 'Sotono, odlazi iz našeg grada', a teatrom se osim toga, u ovom trenu na najjače ori pjesma 'Zovi, samo zovi'.

Inače, dosta karata za predstavu odavno je rasprodano a ispred kazališta viđeni su i Predrag Lucić te Dragan Markovina.

19:55 - Kako doznajemo, ispred kazališta je žestoko napadnut i dramaturg te publicist Jasen Boko. Optužili su ga prosvjednici da je vrijeđao osjećaje vjernika. Boko se pak pokušao ispričati prosvjednicima, uvjeravajući ih da to za što ga optužuju nije istina.

Njegova isprika nije prihvaćena. Policajci u civilu naposlijetku su Boku otpratili do ulaza u kazalište.

Veliki dio ulaznica kupili su i pripadnici pravaških stranaka.

Prosvjednici ispred teatra: Kršćanski Splite, buni se! Ova predstava izruguje sve što je za Marka Marulića bilo veliko i sveto!

Kerum stigao s divovskim križem oko vrata

Pogledajte kako Bauk više od 20 minuta trpi teške uvrede prosvjednika

Prosvjednike smo pitali što bi voljeli gledati u kazalištu, ali uzvratili su agresijom, ipak, odgovor jedne gospođe posebno nas je oduševio

Podsjetimo, riječ je o predstavi koja je zaradila jednoglasne kritike kazališnih autoriteta, kao i kaznenu prijavu vrhbosanskog nadbiskupa Puljića. 

I tijekom popodneva pred splitskim HNK počeo je najavljeni prosvjed zbog predstave  'Naše nasilje i vaše nasilje' koja se inače prikazuje u sklopu Marulićevih dana.

'Frljić u predstavi kao predložak rabi trilogiju Petera Weissa 'Estetika otpora' pokazujući radničku klasu pod fašizmom, čime navodno prikazuje aktualnu situaciju u Europi, posebno ukazujući na imigrante. Rezultat toga je 'Naše nasilje i vaše nasilje' - istakao je nedavno i njemački kazališni kritičar Sascha Krieger.

Scene sporne predstave već je prilike imao vidjeti dio europske kazališne publike - a od najzanimljivijih prizora predstave valja istaknuti golu ženu s hidžabom na glavi, koja u jednom trenutku iz svojega spolnog organa vadi nacionalnu zastavu. Nedugo nakon toga glumac koji predstavlja Isusa Krista silazi s križa (napravljenog od plastičnih posuda) i siluje tu muslimanku.

#OLIVER FRLJIĆ

Izdvojeno

05. lipanj 2020 16:15