StoryEditor
Književnostobostrana šteta

Osmi Festival svjetske književnosti održat će se u Zagrebu od 6. do 12. rujna, ali ovaj put bez splitskoga dijela zbog troškova i osobnih razloga

19. lipnja 2020. - 11:51
Prošlogodišnje izdanje FSK u GKMM-u, Splitu će nedostajati festival, a FSK-u publika  Jakov Prkić/hanza media

Osmi Festival svjetske književnosti Zagreb održat će se od 6. do 12. rujna, a organizator, nakladnička kuća Fraktura, najavljuje i nekoliko inovacija, usprkos tome što se priprema u neizvjesnoj atmosferi, u svijetu koji nanovo staje na noge nakon pandemije te u gradu čija je kolotečina ozbiljno uzdrmana potresom. Loša vijest je da će smotra koja ugošćuje mnogobrojne domaće, europske i svjetske književne zvijezde zaobići Split.

- Ove godine nećemo u Splitu organizirati Festival svjetske književnosti zbog opće financijske situacije, pripreme i odvijanje festivalskih programa u drugom gradu stvara dodatne troškove – kaže Seid Serdarević, vlasnik izdavačke kuće Fraktura.
- Osim toga, neki ljudi ključni za realizaciju književnih događaja FSK nisu više u mogućnosti sudjelovati zbog osobnih razloga - veli organizator FSK.

Iako će kompletan program biti poznat tek u kolovozu, svoj su dolazak na festival potvrdili Semezdin Mehmedinović, jedan od najomiljenijih pisaca naših jezika, Etgar Keret, suvremeni pripovjedač kratkih priča, Francesca Melandri, autorica romana "Prava krv i pisma iz budućnosti" koji je odaslala svijetu iz izoliranoga Rima te francuski autor Philippe Claudel.

Stižu i dva pisca iz Norveške: Geir Gulliksen, romanopisac i urednik knjiga Karla Ovea Knausgårda, te Ole Thorstensen, autor jedne od najprevođenijih knjiga pripovjedne publicistike "Raditi kako treba", Dorthe Nors iz Danske, kandidatkinja za Nagradu Man Booker International, Immanuel Mifsud s Malte, dobitnik Europske nagrade za književnost, Aslı Erdoğan, turska disidentica koja već godinama živi u egzilu u Njemačkoj, Michael Martens, autor najvažnije suvremene biografije Ive Andrića, njemačka pjesnikinja Sünje Lewejohann te Bogdan-Alexandru Stănescu, rumunjski pisac srednje generacije.

Prijenos na Trećem programu HTV-a

Od domaćih autora tu su Boris Buden, Đurđica Čilić, Ivana Rogar, Lara Mitraković i Ivana Sajko. Na programu "Književna matineja", na kojoj sa suvremenim autorima razgovaraju zagrebački srednjoškolci, sudjeluju Ivica Prtenjača, Mihaela Gašpar i Ante Zlatko Stolica.

Dio programa održat će se virtualno, preko internetskih platformi, ali veći dio održat će se u zgradi Hrvatskoga glazbenog zavoda, koja je nagrđena potresom neposredno nakon što je bila zablistala u svojoj ljepoti, ali se ipak ponovno koristi. Novost je da će se festivalski događaji prenositi uživo na Trećem programu HTV-a, tako da će ljubitelji knjiga i u drugim dijelovima Hrvatske moći pratiti zagrebačke događaje iz svojih domova. Također, dio programa održavat će se u novoj Knjižari Fraktura, koja će se tek otvoriti 4. srpnja u Ulici kneza Mislava 17 u Zagrebu.

U suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti za plakat festivala izabran je rad studenta četvrte godine Slikarskog odsjeka Mihaela Kolarića. Kao i dosad, u Studiju Moderne galerije "Josip Račić" otvorit će se skupna izložba radova dvadesetak hrvatskih likovnih umjetnika raznih generacija, inspiriranih književnim djelima, a u Galeriji "Šira" bit će izloženi radovi studenata.
Festival će zadržati niz publici zanimljivih tribina: "Razotkrivanja", "Dvostruki portret" te "Pisac i njegov čitatelj", a planira se i niz okruglih stolova posvećenih aktualnim temama i prilikama koje otvara kriza, u namjeri "ostvarivanja svijeta koji će biti solidarniji, empatičniji i otvoreniji".

U godini punoj izazova zbog epidemije koronavirusa, izdavačka kuća Fraktura "želi pokazati zašto su književnost i umjetnost neophodne da uspješno spoznamo sebe, da budemo empatični i otvoreni". Čitav niz sponzora i partnera pomogao im je u tom naumu, a jedan od entuzijastičnih primjera je gesta hotela "Palace", koji je također stradao u potresu i kojemu će prvi gosti u rujnu biti upravo pisci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2021 22:56