StoryEditor
Kulturafestival svjetske književnosti

Pričiginska atmosfera u splitskoj knjižnici: bilo je publike i smijeha, falili su samo rafioli

11. rujna 2019. - 01:35

Na drugoj večeri Festivala svjetske književnosti u Splitu u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u utorak navečer gostovale su tri književnice: Nada Topić, Tanja Mravak i Aleksandra Kardum. Razgovor je moderirala Ingrid Poljanić, knjižničarka, a interes je bio toliki da je sav slobodni prostor oko gledališta bio popunjen dodatnim sjedalicama.

Publika, koja splitske autorice poznaje s Pričigina i drugih programa, nije željela propustiti ovaj susret, a Tanja Mravak, izvrsna pripovjedačica, kazala je kako nikoga posebno nije pozivala ni obavještavala - cilj je, rekla je, susresti se s ljudima koje još ne poznaje, a ne dovesti prijateljice i tete i još ih obavezati da donesu rafiole.

Ingrid Poljanić predstavila je autorice koje, po njenom sudu, stalno rastu kao umjetnice i bivaju sve zrelije, ali, ništa manje važno, veoma su uspješne svaka u svojoj struci.

Nada Topić je knjižničarka, pjesnikinja koja se bavi i znanstvenim radom, a posebno je zapažena njena publikacija o knjižari Morpurgo. Prvo je diplomirala književnost, a potom bibliotekarstvo. Radi u školskoj knjižnici, organizira za djecu radionice kreativnog pisanja i veli:

- Što su mlađi to su uspješniji, nisu opterećeni poviješću književnosti, ni potrebom da se nekome svide.

Tanja Mravak živo je opisala svoj put od diplomirane učiteljice do defektolofinje. Na Visu, gdje je dobila prvi posao, počela je pisati crtice koje su objavljene u nautičkom časopisu.

Imala je potrebu sve opisati "točno" - ako je pisala o modroj boji, morala je nijansa te boje biti točno opisana - a onda je pomalo došla i do fikcije. Kasnije je završila i defektologiju, radi u Centru za autizam i tvrdi da joj je posao posebno izazovan jer pruža puno uvida u funkcioniranje ljudskog mozga.

U Centru radi i Aleksandra Kardum, profesorica glazbe, glazbena terapeutkinja i zaljubljenica u bicikle i motore. Upravo završava doktorat iz područja obiteljske pedagogije i piše romane.

Kako stižu obaviti sve nabrojeno, odgovorila je upravo Aleksandra Kardum:

- Moram, kao na dodjeli Oscara, zahvaliti svojoj obitelji. Stalno mi lupaju na vrata i pitaju jesam li više gotova.

Tri književnice i pedagoginje, otkrile su, vole i putovati. Aleksandra Kardum je bila u udaljenim zemljama poput Norveške i Rusije, sve na motoru, a Tanja Mravak je planinarka.

U pravoj pričiginskoj maniri, slikovito i duhovito opisala je uspon na planinu u Norveškoj, čiji je glavni cilj mala stijena zaglavljena u pradavno doba između dvije veće; ispod je provalija od tisuću metara.Tko se na nju usudi uspeti - odnosno dopuzati, kako je to učinila Mravak - po tamošnjem običaju nešto zapjeva. Ona je, odala je, inspirirana balama sijena po proplancima umotanim u bijeli najlon, zapjevala "Kada umrem umotan u bilo".

Ingrid Poljanić ovom je prilikom ustvrdila da je broj žena upisanih u knjižnice 65% posto u odnosu na muškarce, a čini se da zadnjih godina žene i više pišu, dok izgleda njihovi muški kolege imaju malu blokadu.

Glumica Jasmina Žiljak Ilinčić interpretirala je jednu pjesmu Olje Savičević Ivančević, a nastupila je i šansonjerka Kesnija Periš uz glazbenu pratnju Aleksandre Kardum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. listopad 2020 00:42