StoryEditor
KnjiževnostOd srijede 28.rujna

Knjigoljupci - svi na Gripe. Pročitajte što vas čeka na petodnevnom Mediteranskom festivalu knjige. Posebna iznenađenja očekuju najmlađe

Piše Lenka Gospodnetić
22. rujna 2022. - 16:44

Mediteranski festival knjige pokazao se kao jedan od “najžilavijih”, a bliži se svom petom izdanju, i to nakon godinu dana pauze zbog nesretnih epidemioloških okolnosti. Ipak, bio je jedini tematski događaj upriličen preklanjske godine, a ove se povratničke jeseni očekuje i rekordan broj posjetitelja.

Najavljeno je to u Banovini na predstavljanju programa sajma koji je više od toga; MFK se već prometnuo u “pravu feštu od knjige”, respektabilan događaj za autore, nakladnike, knjigoljupce... Pa čak i one koji vole samo šušur i zbivanja.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević skrenuo je pozornost na apel upućen školama kako bi što veći broj pripadnika školske populacije također nazočio petodnevnom zbivanju petogodišnjeg MFK-a, koji se otvara 28. rujna na Gripama.

image

Slavko Kozina, Bojan Ivošević, Mišo Nejašmić i Renato Baretić na presici Mediteranskog festivala knjige

Predstavit će se više od 50 nakladnika s raznim književnim žanrovima, najavio je, pak, Slavko Kozina, predsjednik organizatora festivala Zajednice nakladnika i knjižara HGK-a, koji nije propustio primijetiti da je Mediteranski festival knjige drugi najveći sličan događaj u Hrvatskoj.

Split je postao destinacija s prepoznatljivim kulturološkim proizvodom, i postaje širi od samog Splita – otprilike je kazao Kozina, izrazivši zahvalnost svim involviranim sudionicima zaslužnima za obujam i rast MFK-a, skrenuvši pozornost i na nimalo zanemariv ekonomski aspekt projekta.

No ono što je specifično jest ozračje u kojem se zbiva festival knjige, a to je “cvit Mediterana”, Split. U tom je smislu primijetio jedan tek naizgled prozaičan detalj: da je na dan konferencije za novinare u Zagrebu ujutro izmjereno dva, a u Splitu – četrnaest Celzijevih stupnjeva.

– Vi u Splitu živite šarm, on je ovdje standard – podsjetio je na “toplo ozračje” u kojem će “cvjetati” knjige i interes za njih.

image

Hrpa dobrog štiva na prvom pandemijskom festivalu u runju 2020. godine

Joško Šupić/Cropix

Mišo Nejašmić, član vijeća Zajednice nakladnika i knjižara HGK-a, drži da će kroz Gripe tijekom petodnevnog održavanja sajma proći oko 15 tisuća ljudi, a osobito ga veseli što će među njima biti i mališana kao svojevrsne “organski odgojene publike”.

Festival knjige u Splitu drži važnim i zbog jačanja komunikacije između različitih gostujućih autora i čitača knjiga, susreta s prevoditelji(ca)ma kao važnim karikama u knjižarskom lancu, te dakako prezentiranja recentne hrvatske književne produkcije.

No, neće biti zbora samo o domaćoj nam književnosti; naime, pojam “Mediteran” širi je od Splita i Lijepe naše, a ove će se godine “dobaciti” do – susjedne nam Crne Gore.

– To nam je ove godine zemlja u fokusu – podcrtao je Nejašmić, najavivši dolazak crnogorskih pisaca i tribine u Splitu, prepuštajući riječ “povjereniku Baretiću”.

Renato Baretić je kao jedan od urednika programa MFK-a najavio čak tridesetak promocija knjiga, “najviše proze, nešto poezije i tri publicistička ostvarenja”. Najavio je i “vraćanje duga Marku Maruliću”, naime (odgođeno) obilježavanje petstote obljetnice nastanka djela “Judita”, te uz tematsku “Crnu Goru danas i sutra” još i dolazak gostiju iz Slovenije, podsjetivši da je i “dežela” također dio Mediterana.

image

Maske više nisu obavezne, samo dobra volja i ljubav prema knjigama

Paun Paunović/Cropix

Prema najavama, program MFK-a neće biti samo uzbudljiv, nego i vrlo intenzivan, a na Gripama će se događaji na “main stageu” (DJ-evskim rječnikom rečeno) redati kao na traci!

Baretić je priznao da su mu osobno čak neke dječje radionice zanimljive, poput onih “Kako kriptirati tekst” ili “Kako napraviti štapić Harryja Pottera”.

Organizatori se nadaju budućem dolasku – nakon crnogorskih ove godine – autora iz Grčke, Albanije, Italije i drugih zemalja u okruženju (i izvan njega), u duhu “svjetskog, a našeg” književno potentnog Mediterana.

Recimo i to da je termin održavanja fluidan; ranije je bio oko datuma fešte svetoga Duje, sad je ujesen, a ubuduće... Znat će se na vrijeme, i bit će formiran ovisno o raznim čimbenicima.

A propos onih epidemioloških, Renato Baretić je duhovito poručio da ove godine “nošenje maski nije zabranjeno”. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 01:22