StoryEditor
KazališteNOVI PROJEKT

‘Vlajland Cabaret‘ Ecije Ojdanić otvara prvo splitsko malo kazalište, ‘Teatar na kraju grada‘. Prima 200 ljudi i ima sve - atrij, parter, galeriju...

Piše A. Mt
5. listopada 2020. - 14:05
Ecija Ojdanić: Ovo je predstava o čistokrvnoj vlajni, koja puna predrasuda, ali velikog srca, ide kroz život

U Splitu se u petak, 9. listopada, otvara mala kazališna kuća, a riječ je o "Teatru na kraju grada", koji se nalazi u Kopilici, na prostoru nekadašnjeg "Judina drva".

Čast da otvori ovaj multimedijalni centar pripala je Eciji Ojdanić i predstavi "Vla-Vla-Vjajland Cabaret" njezina teatra "Moruzgva".

Predstava je pravo "dijete lockdowna", a misao vodilja pri njezinu stvaranju bilo je pokazati da nam osmijeh, vedra lica i pozitiva nikada nisu bili potrebniji, a sam naziv predstave sugerira da će svi dobiti željenu "porciju" razonode.

Ukratko, u predstavi je Ecija Ojdanić, sudbina ju je odvela, kao i mnoge građane naše zemlje, u Njemačku. Pratit ćemo kulturološke nesporazume i melodramatske zavrzlame koje su je snašle u toj zemlji snova mnogih naših gastarbajtera.

Redatelj i autor teksta, Ivan Leo Lemo vrlo je slikovito opisao tu igru vlaškog jezika.

Kozje staze vlaškog dijalekta

- I Ecija, moja višedesetljetna muza, i ja podrijetlom smo Vlaji iz Dalmatinske zagore pa smo ovaj kolerično melodramatični, dramsko kabaretski mono maraton otrčali kozjim stazama vlaškog dijalekta.

Golim smo jezicima krčili drače, nabadali smo tabane na grube augmentative, proklizavali smo niz strme litice jezičnog krajobraza koji je krški okrutan, ali i pitoreskno očaravajuć - navodi Ivan Leo Lemo.

Glazbu koja prati cijeli cabaret, oplemenio je skladatelj Zvonimir Dusper Dus, a dramaturški je prošaran satiričnim pjesmicama – gangama.

Za scenografiju se pobrinula Irena Kraljić, a kostimografkinja Martina Ptičar zaslužna je za izdanja u kojima se na sceni pojavljuje glavna i jedina protagonistica.

Puna predrasuda, ali velikog srca

- Ivan Leo Lemo i ja smo započeli raditi na toj predstavi negdje početkom travnja, za vrijeme najvećeg lockdowna. Prvih mjesec dana smo imali probe online. Ovo je predstava o čistokrvnoj vlajni koja punog srca, sa svim svojim dobrim i lošim stranama, puna predrasuda, ali velikog srca ide kroz život.

Ali ono što je lijepo je da se bori sa svim svojim predrasudama i nekako na lijep način uči kroz život. S ovom predstavom već imamo dogovorenu turneju diljem Hrvatske - rekla je Ecija Ojdanić.

A predstavu ćemo imati priliku gledati, 9., 10. i 11. listopada, u novom, malom kazalištu s gledalištem od 200 mjesta i svim popratnim sadržajem koji ga čini kazalištem - atrij, parter, galeriju, scena za igranje.

Prostor je zamišljen kao multimedijalni centar koji će pod svojim krovom građanima nuditi sadržaje kulturnog i edukativnog karaktera. Plan je proširiti program i na dječje kazališne predstave, školu gitare, glume i drugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

11. listopad 2020 15:05