StoryEditor
Kazalištekultura u predgrađu

‘Teatar na kraju grada‘ nije ‘Nemocnice na kraji města‘ nego nova splitska pozornica u ‘Judinu drvu‘ na kojoj će od petka igrati hit-predstave

7. listopada 2020. - 12:53
Joško Šupić/Cropix

Nikad dovoljno malih pozornica u Splitu, pa je tako s velikim veseljem dočekana vijest da se otvara još jedno mjesto za kazališne predstave, ni manje ni više nego – na kraju grada. Tako je, naime, i nazvano, iako će mnogi posjetitelji koncerata i splitskih klubova tu kotu poznavati kao "Judino drvo", ne baš na kraju grada, ali na završetku tračnica i teretnih vagona nekad industrijske zone Splita.

S dvjestotinjak sjedalica, koje će epidemiološke mjere prepoloviti pa će se prodavati znatno manje, ovoga tjedna primit će prvu publiku za monodramu Ecije Ojdanić, a kako će se program krojiti dalje – ovisi o onome što će stožeri izreći, u skladu s brojevima zaraženih. I Underground Control kolektiv, koji raspolaže ovim prostorom, i Amadeus Events, kreator programa, imali su još ambicioznije planove koje su stavili u "ler" dok se koronavirus ne ispuše.

– Moj muž i ja preuzeli smo "Judino drvo" prije dvije godine i od početka smo planirali da tu bude više od pukog noćnog kluba – kaže Iris Burić iz UC kolektiva, koja je Splićanima poznata po organizaciji "Ego Free festivala" na Turskoj kuli, koji se održava 1. svibnja, i "Barbarinca, otoka ljubavi".

'Apartmanuša' i 'sponzoruša'

– Prostor ima puno potencijala, sa scenom koja otvara mogućnosti za bogatiji program. Imamo raznih ideja, od podržavanja mladih DJ-eva, dječjih predstava i glazbenika koji bi radili s njima – uglavnom s namjerom da što više djecu maknemo od raznih ekrana. "Teatar na kraju grada" zamišljen je kao multimedijalni centar koji će pod svojim krovom građanima nuditi sadržaje kulturnog i edukativnog karaktera. Našli smo se s ljudima iz Amadeus Eventsa, koji će osmišljavati predstave, i u petak započinjemo s nizom kazališnih predstava – kaže Burić.

image
'Teatar na kraju grada' u punom kapacitetu
 
Amadeus Events

Interijer kluba se promijenio, oličili su se zidovi, osigurao se novi tapet, tehnika, razglas, a ulaznice za predstavu već su se počele prodavati u petak.

Nakon kabarea Ecije Ojdanić, na ovoj novoj pozornici Arijana Čulina izvest će svoju "Disko babu", a za dvadesetak dana daje se njezina predstava "Men' se čini da je meni najgore", u kojoj glume Ana Gruica Uglešić i Nada Kovačević Prodan – u ovoj komediji jedna od njih je u braku, ima djecu i apartmane, a druga je "sponzoruša".

Koje će se predstave još davati tijekom jeseni i zime, iz Amadeus Eventsa ne žele precizirati, s obzirom na to da nam je svima budućnost neizvjesna, a planove je, pokazalo se, bolje kovati na kratki rok. No, iz agencije koja je Splićanima omogućila gledanje niza raznovrsnih kazališnih izvedbi na pozornicama u Lori i u Teatru pod zvijezdama na Gripama najavljuju glumačka imena poput Slavka Sobina, Ksenije Pajić, Ane Begić, Ksenije Marinković, Barbare Nole, Zijada Gračića, Mladena Čuture...

image
Joško Šupić/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. listopad 2020 16:14